U Tuzli otvorena izložba slika akademskog slikara Mehmeda Klepe (Foto)

0
249

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Glavna podružnica Tuzla zajedno sa Franjevačkim samostanom Tuzla, organizirali su izložbu slika akademskog slikara Mehmeda Klepe iz Visokog, koja je večeras otvorena u Galeriji “Kristian Kreković”.

Klepo je prezentirao 30 slika a kako je rekao u prigonom obraćanju, izložbu je osmislio kao opus njegovog četrdesetogodišnjeg umjetničkog rada.

-Ja sam prije dvije godine napunio 40 godina svoga umjetničkog rada. Tim povodom sam napravio jednu veliku izložbu u Skenderiji u Sarajevu. U Tuzlu dolazim s tom izložbom, doduše u nešto manjem obimu, ali su predstavljena djela iz svih faza moga umjetničkog rada. Sve ono što sam radio u prošlosti prikazano je ovdje u Tuzli – rekao je umjetnik Mehmed Klepo.

Uime organizatora, posjetitelje su pozdravili predsjednik HKD “Napreda” – Podružnica Tuzla, Ivica Kovačević, te vikar Franjevačkog samostana u Tuzli, fra Franjo Baraban.

Izložbu je besjedom otvorila rektorica Univerziteta u Tuzli, Nermina Hadžigrahić.

Mehmed Klepo, akademski slikar, rođen je 1951. godine u Foči. Od 1964. godine živi u Visokom. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu 1976. godine.
Od 1980. do 2001. godine radi kao kustos Umjetničke zbirke u Muzeju grada Sarajeva, a od 2001. godine je profesionalni umjetnik.

Izlagao je u velikom broju gradova u BiH i inozemstvu. Kao jedan od predstavnika bosanskohercegovačkog slikarstva uvršten je u ediciju Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Umjetnost Bosne i Hercegovine 1974.-1984., u monografiju Nikole Kovača Slikarstvo Bosne i Hercegovine 1945.-1990., u knjigu o likovnim ujetnostima Labirinti slike Vefika Hadžismajlovića, te poslijeratnu postavku Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine (do 2001. g.). (TL – Foto: Darko Zabuš)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here