U Tuzli otvoren prvi kafić u kojem rade osobe sa Downovim sindromom

1
641

U Turalibegovoj ulici u Tuzli danas je otvoren ugostiteljski objekat „Klub Zmajevo srce“ u kojem su radno angažovane osobe sa Downovim sindromom i drugim invaliditetima.

Čast da presijeku vrpcu prije otvaranja imali su Irmela Peranović i Saša Šunjka, koji će raditi na poslovima konobara.

„Konačno je došao i ovaj dan. Presretan sam! Radio sam i prošle godine kao konobar, a radit ću i ove. Od zarađenog novca sebi ću kupiti bazen“, s ushićenjem govori Saša Šunjka, koji zbog rada u kafiću neće ići s roditeljima na more.

Irmela Peranović je osvajačica zlatne i srebrne medalje u plivanju na Specijalnim olimpijadama, ali u iščekivanju otvaranja kafića, priznaje, da je uhvatila trema.

„Radila sam i prije, ali sada se odlično osjećam jer je otvoren kafić u kojem ćemo raditi svaki da. Pozivam građane Tuzle na kafu, sok, tortu…“, kaže Irmela Peranović.

Roditelji su skrivali suze, ali ne i sreću zbog posla koji će raditi njihova djeca.

„Moj sin Ajdin voli ovaj posao i izuzetno se obradovao. Nadam se da će građani Tuzle i svi drugi podržati ovaj projekat i da će se on održati“, kaže Ajdinova majka Edita Husičić.

San djece sa Downovim sindromom postao je realnost zahvaljujući podršci institucija, udruženja, ali i radu Omera Isovića, predsjednika Udruženja „Zmajevo srce“.

„Ovo je uistinu lijepa priča. Prošle godine smo radili projekat socijalizacije koji se pokazao veoma uspješnim. Roditelji su bili zainteresovani da priču nastavimo, a upravo emocije koje možete vidjeti, pa i osjetiti, su najbolji svjedok da smo uradili dobru stvar“, kaže Omer Isović.

Objekat „Klub Zmajevo srce“ nije isključivo humanitarnog karaktera. Radi kao i svi drugi ugostiteljski objekti s ciljem da uposlenici zarade plate, ali i da razvijaju interakciju i druženje sa svojim mušterijama. (tl)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here