U Tuzli održani protesti protiv femicida (Foto)

Ženska mreža nevladinih organizacija pripremila je set zahtjeva koje će uputiti odgovornim institucijama

na trgu slobode okupilo se oko stotinjak aktivistkinja koje su protestvovale protiv femicida
Aktivistkinje su se u Tuzli okupile na Trgu slobode (Foto: D. Zabuš)

Protesti pod sloganom „Niti jedna više“ održali su se danas u nekoliko gradova naše zemlje. Na trgu slobode u Tuzli okupilo se stotinjak osoba, pretežno žena koje traže sigurnije i zdravije okruženje za život.

Organizatori navode nekoliko razloga zbog kojih organizuju proteste, prenosi N1.

Zato što je 48% žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo seksualno i rodno zasnovano nasilje.

Zato što se u 84% slučajeva nasilje u porodici i intimnim vezama nikada ne prijavi.

Zato što oko 70% istraga slučajeva prijavljenih nadležnim tužilaštvima bude obustavljeno.

Zato što su radi blage kaznene politike mnoge od njih, njihova djeca i najbliži izloženi stalnom i brutalnom nasilju. Pakao koji završava premlaćivanjem do smrti – uživo.

Zato što nam je dosta da gledamo kako broj žrtava raste iz mjeseca u mjesec, dok se nasilje nad ženama i djevojčicama općenito doživljava ili kao privatni problem ili ono za što su „same krive“, jer imaju „dug jezik“, jer im je „dekolte previše otvoren“, jer se „prave pametne“, jer su „izabrale pogrešnog čo’eka“, „ko im je kriv“!

Ženska mreža nevladinih organizacija pripremila je set zahtjeva koje će uputiti odgovornim institucijama, pravosuđu, i vlastima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

Tražimo hitnu i djelotvornu reakciju odgovornih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te korjenitu promjenu u svim društvenim sferama gdje se ovakva uvjerenja, oblici svijesti i prakse potiču, zataškavaju, ili prećutno odobravaju. Svaki naredni slučaj femicida je odgovornost cijelog društva,- stoji u saopćenju organizatora. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *