U Tuzli održan okrugli stol pod nazivom “Drama gostoprimstva” (Foto)

Na jesen će biti objavljen popratni zbornik sa svih šest okruglih stolova koji će biti promoviran u više bosanskohercegovačkih gradova

0
440
Okrugli stol
Okrugli stol "Drama gostoprimstva" u Tuzli (Foto: I. Krstanović)

U Tuzli održan posljednji od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom „Drama gostoprimstva“.

Udruga „Centar za mirovno obrazovanje“ (CMO) sinoć je, u suradnji s Franjevačkim samostanom Tuzla, u Umjetničkoj galeriji „Kristian Kreković“ u Tuzli održala posljednji od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom „Drama gostoprimstva“.

Voditelj ovog okruglog stola bio je Zdravko Kujundžija, a izlagači Rusmir Šadić, fra Franjo Ninić, Izet Numanović i Alen Kristić.

Profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli i glavni urednik časopisa za filozofiju i religiju „Logos“, Rusmir Šadić osvijetlio je susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila uz pomoć dvije usko povezane metafore – sakralnost prijateljstva i politike prijateljstva – naglašavajući da se sekularne tradicije i religijske tradicije ne bi smjele nadmetati oko monopola na svijest o sakralnosti/nedodirljivom dostojanstvu ljudske osobe nego je složno braniti kao zajedničku baštinu i obvezu.

Dekonstruirajući fatalnu neizbježnost Huntingtonove teze o sukobu civilizacija, teolog fra Franjo Ninić iz Franjevačkog samostana u Tuzli skrenuo je pozornost na tri paradigmatična lika iz bosanske franjevačke prošlosti – fra Anđela Zvizdovića, fra Josipa Markušića i fra Petra Anđelovića – koji su u svom vremenu proročki utjelovljivali zaokret od paradigme sukoba prema paradigmi susretanja.

Promatrajući susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila iz perspektive svjetskog etosa, Izet Numanović iz Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona istaknuo je da nas ovaj susret poziva na ponovno otkrivanje etičke srodnosti svjetskih religija, koja uključuje i sve svjetske filozofsko-etičke tradicije humanističkog kova, kao dijaloške platforme usmjerene humanizaciji cjelokupnog društva.

Teolog, prevoditelj i pisac Alen Kristić susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila predstavio je kao jedan od najveličanstvenijih izdanaka ibrahimovsko/abrahamske duhovnosti na kojoj počiva ibrahimovsko/abrahamska ekumena koja bi u naše vrijeme pod hitno trebala postati oaza nade i proročki zametak nove, humanije civilizacije.

Na temelju podastrtih izlaganja sa svih šest održanih okruglih stolova posvećenih susretu sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, na jesen će biti objavljen popratni zbornik koji će biti promoviran u više bosanskohercegovačkih gradova. Urednik Zbornika bit će Alen Kristić, a izdavač Udruga „Centar za mirovno obrazovanje“. (Ivana Krstanović, Udruga „Centar za mirovno obrazovanje“)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here