U Tuzli održan Kongres SDBiH: Envera Bijedića smijenili nestatutarnim odlukama! (Foto)

U Tuzli je održan Kongres Socijaldemokrata na kojem, umjesto da se bave lažnim optužbama kantonalnih tužilaca zbog progona nekih članova stranke, pojedini socijaldemokrati iz vrha su sami sebi – pucali u noge!

Riječ je o generalnom sekretaru Socijaldemokrata, Huseinu Tokiću, dr. Edinu Deliću i Azizu Čačkoviću koji nestatutarno, dakle nepravno, jer je Statut stranke pravni akt čije nepoštivanje čini krivično djelo, sazivaju 1. kongres SDBiH koji je jučer održan u Hotelu „Mellain“ u Tuzli.

Zamislite, na takozvani kongres nije pozvan mr. Enver Bijedić, osnivač i predsjednik SDBiH!? Ipak, pojavio se na na Kongresu i, kao gost, podnio je izvještaj o radu stranke. Nakon što je podnio izveštaj, napustio je „kongres“ a predsjedavajući, Aziz Čačković dao je na glasanje izvještaj Bijedića. Jednoglasno je odbijen bez i jedne diskusije, ne računajući Nusreta Mamića iz Kalesije koije je potvrdio činjenicu da je Bijedić nudio ostavku i predložio da Mamić bude novi predsjednik i da s tim izađe na sjednici Predsjedništva.

Kongresu stranačkih odmetnika, predsjedavao je Aziz Čačković kojem je Gradski odbor SDBiH Tuzla izrekao kaznu isključenja zbog njegovog nacionalističkog govora na sjednici Predsjedništva SDBiH kada je rekao da „nije još nije došlo vrijeme da Žarko Vujović bude na čelu kantonalne liste“. Bilo je to 1. februara 2022. godine. Do danas, Glavni odbor Socijaldemokrata nije donio odluku o njegovom isključenju!?

Odluka o isključenju Aziza Čačkovića iz SDBiH iz 2022. godine, nikad nije sprovedena. Jučer je vodio “kongres”!

Predsjednik SDBiH, mr. Enver Bijedić je prije nekoliko dana uputio javno upozorenje da sazivanje kongresa od grupe članova nije statutarno, niti su ispunjeni osnovni uvjeti – kriteriji za odabir delegata, način delegiranja, priprema dokumenata, nepoštivanje Statuta kao pravnog akta SDBiH kao pravnog lica, formiranje komisija itd. Skoro sve to i više, jučer je u svom izlaganju rekao Bijedić i napustio takozvani kongres. A onda je nastao pravi scenarij kakvog se ne bi stidio ni sam Staljin.

Delegati tog skupa ljudi koji je sazvan u cilju rušenja SDBiH, glasali su za “Izvještaj o radu Glavnog odbora”. Kako izvjestilac nije bio prisutan i kako „delegati“ nisu ni imali izvještaj, predsjedavajući rada „Kongresa“, dao je izvještaj kojeg nema na usvajanje! Jednoglasno, dakle, nije usvojen izvještaj kojeg nije bilo! Pa zar se nisu pozivali na Odluku Glavnog odbora čiji izvještaj nisu imali!

Delegati „kongresa“ nisu imali ni izvještaj Nadzornog odbora. Ipak, jednoglasno su odbili izvještaj kojeg nema! Jednoglasno su izabrali novi Nadzorni odbor! Jednoglasno su za novog „predsjednika“ SDBiH izabrali Huseina Tokića iz Donje Zelinje, kod Gradačca! Drugog kandidata nije ni bilo! Naravno, prethodno je jednoglasno sa mjesta predsjednika smijenjen mr. Enver Bijedić!

I , šta sada sa dobro upakovanom propasti kongesmanije? Kako ništa nije bilo u skladu sa Statutom i Programom stranke, a oboje su registrovani u Opštinskom sudu u Tuzli, prvi kao pravni akt a drugi kao program koji je u duhu sa be-ha i evropskim demokratskim političkim vrijednostima, stvar će u svoje ruke preuzeti Opštinski sud. Predsjednik Bijedić je odgovorna osoba pred Opštinskim sudom. Nakon što „kongres“ u pisanoj formi dostavi cijeli tok događaja i usvojene dokumente, Sud će donijeti odluku je li sve ok ili sve nije ok. Prateći kongres, glasam za drugu opciju. Tim prije što sam na pitanje „kongresmena“ zašto glasaju protiv izvještaja kojih nema, dobio odgovor „tako su nam rekli“!

U utorak pred nama, nastavlja se sedamnaesto ročište montiranog političkog procesa porotiv mr Evera Bijedića, Aziza čačkovića  i drugih, o čemu  „kongresmeni“ jučer nisu ni beknuli! (Piše: E. Avdić)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

One comment

  1. Šta ste očekivali od profesionalnog preletača Delića, valjda niste mislili da ste s njim oplemenili SD, odnosno da je odličan asset za stranku?
    Primite u stranku teškog mutikašu, koji ne radi ama baš ništa bez lične računice, pa se čudite otkud da on radi protupravne radnje? Koliko je stranaka promijenio, na kojim skupovima bio? On kobajagi dok je bio u SDP, išao na skupove SDA i PDA. Svestran neki, voli svugdje gurnut svinjski nos. To je teški parazit i živi samo na račun drugog. On je u SD jednostavno vidio pogodno tlo da se naseli na štetu domaćina.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *