U Tuzli šetnjom obilježen Dan bez automobila

U današnjoj tuzlanskoj šetnji učestvovalo je oko 150 učenika osnovnih škola s područja Grada Tuzl. U povorci bio i premijer

0
392
Dan bez automobila

Danas je u Tuzli obilježen Dan bez automobila, a u organizaciji Ekološkog pokreta “Eko zeleni”. Povorci koja je išla od Trga Slobode do gradskog parka pridružili su se i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar turizma, trgovine i saobraćaja TK Hamza Bešić.

Dan bez automobila obilježava se u gradovima diljem Evrope, a ima za cilj probuditi svijest kod građana o značaju očuvanja čistog zraka i prirode.

U današnjoj tuzlanskoj šetnji učestvovalo je oko 150 učenika osnovnih škola s područja Grada Tuzle, koji su ispisali poruke o važnosti ekološke svijesti i očuvanja prirode s akcentom na čist zrak. Sa ovog skupa su poslane poruke građanima da što više šetaju, koriste bicikl umjesto automobila, koji zagađuju zrak.

-S obzirom na to, da je Tuzlanski kanton jedna od najzagađenijih sredina u BiH i da je kantonalna vlada već 20 godina potpisnik Povelje Dana bez automobila, ovaj dan za nas je značajan i podržavamo ovakve aktivnosti. Tu smo zajedno da osnažimo potrebu za dobrim zrakom, rekao je premijer TK Kadrija Hodžić, dodajući da je veliki značaj u snaženju sredine čistog zraka, a da su izduvni gasovi treći po redu zagađivači, te da će novim prostornim planom biti predviđen “pregršt projekata kojima se podržava život bez štetnih gasova .

Predsjednik ekološkog pokreta “Eko zeleni” Tuzla, Ratko Banović istakao je da se Tuzla danas pridružila gradovima Evrope i BiH koji obilježavaju Dan bez automobila.

-U našem gradu ima preko stotinu hiljada automobila i mi smo zaista ekološki prinuđeni da djelujemo kako bi popravili postojeće stanje po pitanju kvaliteta zraka, zemljišta i voda, poručio je Banović.

Zbog ovog dana, od 9 do 15 sati saobraćajnica u Tuzli od zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova TK do Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, bila je zatvorena za automobile, a slobodna za pješake i bicikliste.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here