U Tuzli obilježena 41. godišnjica smrti Josipa Broza Tita (Foto)

0
139

Josip Broz Tito je ličnost koja nas je mnogo zadužila, poručili su građani Tuzle tokom današnjeg obilježavanja godišnjice smrti doživotnog predsjednika Jugoslavije, koji je prije 41 godinu preminuo u Ljubljani.

Članovi Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona (UABNOR TK) i Gradskog vijeća Tuzle, uz prisustvo ostalih građana Tuzle, danas su se okupili u kompleksu Slana banja, kako bi odali počast Josipu Brozu Titu, koji je preminuo 4. maja 1980. godine u 15 sati i 5 minuta.

Istakli su da je veoma bitno sjećati se istinskog sistema vrijednosti odnosa, poštovanja, uvažavanja i solidarnosti, a koji je postojao u vrijeme vladavine Josipa Broza Tita.

Josip Broz Tito rođen je 7. maja 1892. godine u Kumrovcu u Hrvatskoj, a u Politički biro CKKPJ uključen je 1934. godine.

Za predsjednika SFRJ je izabran 1953. godine, a donošenjem novog ustava 1974. postao je predsjednik “bez ograničenja trajanja mandata”.

Život Josipa Broza Tita okončan je 4. maja 1980. godine u 15 sati i 5 minuta u Ljubljani, a ovu vijest sa neizmjernom tugom su dočekali svi građani bivše Jugoslavije. (tl, kl, foto: dz)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here