U Tuzli obilježen blagdan Svih svetih: Cvijeće, svijeće, molitva na “Boriću” (Foto/Video)

0
469

U cijelom katoličkom svijetu danas je obilježen blagdan Svih svetih. U početku su sve crkve obilježavale ovaj datum istog dana, no Papa Grgur III. ga je u prvoj polovici 8. stoljeća premjestio na 1. studenog.

Tada se slave svi sveci i svetice koje je Crkva proglasila svetima, ali i oni koje nije, no koji su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje.

Crkva je odredila jedan dan kada kada se moli za sve svete i blaženike, poznate ili nepoznate. Za razliku od blagdana Svih svetih, Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih je dan kada se sjećamo svojih pokojnika, a obilježava se 2. studenog.

Uglavnom, vjernici se na grobljima mole za duše svojih pokojnika, na njihovim grobovima pale svijeće te prisustvuju svetoj misi, koja je upriličena i na katoličkom groblju Borić u Tuzli, uz veliku posjetu ne samo vjernika, nego i drugih građana koji su došli umrlim članovima obitelji, prijteljima i poznanicima.

Svijeće na grobovima se pale kako bi duše mrtvih pronašle put u mraku, ali i u znak sjećanja. Posjet groblju zapravo je odraz vjere, ali i znak pažnje za pokojnike. Tim se blagdanom izražava nada u zagrobni život, a molitvom se prisjeća na one i povezuje s onima koji su već zakoračili u njega.

Iako se ovaj dan često naziva Danom mrtvi, to je u potpunosti pogrešno. Budući da u kršćanstvu ljudska duša nikada ne umire, već je ona besmrtna, u kršćanskom kalendaru ne postoji dan koji se prisjeća umrlih.

– Sve više je naših najmilijih, kao i prijatelja, ovdje na grobljima. Odlaze dragi, odlaze prijatelji, pa je ovo prilika i da posjetimo njihova počivališta, ali i da se sretnemo sa živima – kaže za naš portal Zdenka Hudić – Komušanac.

I doista, naša je ekipa srela mnoge poznate Tuzlake koji su, obično u pratnji mlađih, došli da upale svijeće, polože cvijeće i u tišini se pomole, a ostali kratko evociraju sjećanje na prošlost, zajednički život i druženja.

– Zbog korone, ali i 86. godina, koliko imam, rijetko izlazim, ali na Dan svih svetih obavezno dolazim na groblje da odam počast roditeljima, rođacima, prijateljima. Sve nas je manje živih, a sve više ovdje, na Boriću – kazao nam je Ivica Baričak Bari, nekada sportista u Kreki, poslije radnik “Žitokombinata” i općine Tuzla.

Na stotine građana pohodili su danas ovo groblje i tako će biti sve do večernjih sati, jer ljudi biraju vrijeme kada je na prilazima manja gužva, a zbog korone bolja zaštita. (TL – Foto: Miroslav Petrović)

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here