U Tuzli će se i ove godine održati Mirna šetnja za Srebrenicu

Neformalna grupa građana, okupljena oko ideje – Kako da u Tuzli na dostojanstven način obilježi dvadeset i sedam godina od genocida u Srebrenici i pruži podršku preživjelim organizuje Mirnu šetnju 8372 za Srebrenicu, koja će se održati u nedjelju 10.07.2022. godine u vremenu od 18.00 do 20.00 sati, okupljanje je ispred BKC TK u 17.30 sati. –

Ove godine 11. jula obilježiće se dvadeset i sedam godina od stradanja Bošnjaka Srebrenice i njene okoline, dvadeset i sedam godina od genocida kada su vojnici vojske RS i JNA u samo nekiliko dana ubili više od 8000 Bošnjaka civila na najsvirepiji način. Nažalost, imamo povod da svakog 11. jula obilježavamo najveće stradanje Bošnjaka u novijoj istoriji, a tih 8000 nevinih žrtava nam ostavlja obavezu da ih ne smijemo zaboraviti – poručuju organizatori.

Učesnici u Mirnoj šetnji će prepješačiti 8372 metra, jedan metar za svaku žrtvu genocida. Koraci sjećanja na zlo koje se ne smije ponoviti. Nikada. Nikome.

Događaj je zamišljen tako da pruži mogućnost svim ljudima koji nisu fizčki spremni da pješaće stotinu i više kilometara da na ovaj način odaju počast ubijenim građanima Srebrenice, da to bude dostojanstveno i da u ta dva sata koliko približno traje događaj razmišljamo o razmjeri zločina koji se desio, da svako preispita sebe koliko može uraditi da se genocid ne zaboravi.

– Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu je samo jedan od načina da se poklonimo žrtvama Srebrenice. Ne dozvolimo da se i poslije zločina desi zločin u obliku zaborava. Taj dan, nedjelja 10.07.2022. godine, pridružimo se Mirnoj šetnji, neka se priča i čuje o Srebrenici, Guberu, Budaku, Potočarima ali i da pomenemo Višegrad, Foču, Prijedor, Kapiju, Markale… – navodi se u saopštenju Neformalne grupa građana koja organizuje ovaj događaj. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *