U Tuzlanskom kantonu 431.938 stanovnika: Sve veći udio populacije starije od 65 godina

Analizirajući demografske pokazatelje, možemo zaključiti da je prema broju stanovnika Tuzlanski kanton i dalje najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH

vlada tk podaci broj stanovnika najmnogoljudniji kanton u fbih sve vise populacije starije od 65 godina
U Tuzlanskom kantonu najveći dio populacije čine osobe starije od 65 godina (Foto: Ilustracija)

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na 38. redovnoj sjednici prihvatila Izvještaj o razvoju Tuzlanskog kantona za 2022. godinu.

Ovo je dokument kojim se sagledavaju rezultati u ostvarivanju razvojnih ciljeva i implementaciji strateških dokumenata, i ovo je šesti po redu izvještaj koji je pripremljen sa ciljem praćenja i analize stepena društveno-ekonomskog razvoja i strukturnih izazova u Tuzlanskom kantonu.

Analizirajući demografske pokazatelje, možemo zaključiti da je prema broju stanovnika Tuzlanski kanton i dalje najmnogoljudniji kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa 431.938 stanovnika, što čini 20,03% stanovnika FBiH.

Negativni prirodni priraštaj, kao i migracijski tokovi, predstavljaju ključne izazove za demografsku stabilnost kantona.

Starosna struktura stanovništva ukazuje na proces intenzivnog starenja, sa sve većim udjelom populacije starije od 65 godina. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *