U tuzlanskoj Hitnoj pomoći povećan broj pacijenata mlađe životne dobi

Toplotni val koji je zahvatio Evropu osjete i građani Bosne i Hercegovine. Temperature na jugu zemlje danas su dostizale i 37 stepeni. Na snazi je narandžasto upozorenje. Ovakvo vrijeme, upozorava struka, može biti potencijalno opasno, pogotovo za radnike koji se bave poslovima na otvorenom.

Uprkos pozivima iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku upućenog poslodavcima da poslovne aktivnosti usklade s trenutnim vremenskim prilikama i poduzmu sve neophodne mjere da bi zaštitili radnike, oni građevinske i druge poslovi i dalje obavljaju u najtoplijem dijelu dana.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda apeluju na građane da kretanje tokom dana svedu na minimum. Upozoravaju da će dane vikenda pred nama obilježiti visoke dnevne, ali i noćne temperature. Tako će biti i početkom naredne sedmice.

“Prema sadašnjim pokazateljima i dalje će biti zaista visokih temperatura, nisu isključene vrijednosti i 40 stepeni Celzijevih”, ističe Dženan Zulum, klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Visoke temperature obično najviše problema zadaju hroničnim bolesnicima i starijim osobama. Međutim, iz tuzlanskog Doma zdravlja ističu da je trenutno primjetan povećan broj pacijenata mlađe životne dobi.

“U dnevnoj smjeni broj pacijenata starije životne dobi koji traže našu pomoć je znatno smanjen. Uglavnom se javljaju mlađi pacijenti koji su, izgleda, primorani da svoje potrebe rješavaju u ovom periodu kad preporučujemo da se ne kreću”, informacija iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *