U toku radovi na projektu izgradnje Roditeljske kuće Tuzla

Roditeljska kuća je više od smještaja, ona je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi zajedno za svojim

0
315

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” pokrenulo je projekat izgradnje druge Roditeljske kuće na području FBiH, kroz koju pruža smještaj, psihosocijalnu podršku, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja djece oboljele od raka, prenosi Anadolu Agency (AA).

Roditeljska kuća je više od smještaja, ona je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi zajedno za svojim roditeljima, braćom i sestrama i porodicom.

Kako je pandemija COVID-19 utjecala na cjelokupno društvo tako ni ovaj projekat nije izuzetak, ali su uspješno uspjeli savladati sve prepreke i započeli sa projektom izgradnje Roditeljske kuće Tuzla.

“S radošću šaljemo poruku da su radovi u toku te da idu po utvrđenom planu. Ukoliko bude sve išlo po planu njeno otvorenje možemo očekivati u 2022. godini”, saopćeno je iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Roditeljska kuća u Tuzli će imati 400 kvadratnih metara životnog prostora, pet apartmana gdje će istovremeno moći boraviti pet porodica, dnevni boravak, kuhinju, vešeraj i druge zajedničke prostorije.

Što je najvažnije od svega navedenog ona pruža oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, porodičnu atmosferu i mjesto, na kojem bar na trenutak, mogu zaboraviti na bolničko liječenje.

“Najveću zahvalnost dugujemo narodu Kuvajta i Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt, koji su obezbijedili 800.000 KM za njenu izgradnju. Naša djeca i njihovi roditelji zahvalni su Narodu Kuvajta i njihovim institucijama, koji su ovom donacijom i ranijim donacijama pomogli u ostvarenju njihovog sna da imaju svoj drugi dom. Također, ponosni smo da već dugi niz godina imamo uspješnu saradnju sa Vakufskom direkcijom IZ u BiH, koja je i ovaj put nesebično i iskreno posredovala i dala punu podršku kako bi se ova sredstva obezbijedila. Također, zahvalnost pripada i Vladi TK, Skupštini TK, UKC-u Tuzla, ambasadoru projekta Miralemu Pjaniću te drugim institucijama i dobrim ljudima koji pomažu”, dodali su iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here