U TK pod nadzorom 1.101 osoba, potrebna samoodgovornost svih

U Tuzlanskom kantonu poduzimaju se sve mjere zaštite u borbi protiv širenja koronavirusa, a Univerzitetski klinički centar Tuzla spreman je za sve izazove u suočavanju s eventualno oboljelim od COVID-19 – izjavio je za Fenu načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i član Kriznog štaba u TK dr. Sead Ahmetagić.

– Dakle, da je sistem u Tuzlanskom kantonu odgovoran govori i činjenica da mi već danas u Zavodu za mikrobiologiju nakon obavljenih razgovora s potencijalnim pacijentima iz Gradačca, Kalesije i Tuzle dobivamo direktne uzorke o mogućim oboljenjima. Znači, formirani su punktovi na terenu. To je dobro, jer nema šetanja pacijenata. Sve naredbe Feredalnog kriznog štaba se ipak poštuju. Za sve one koji ne poštuju naredbe, policija ima ovlaštenja da nadzire osobe koje su pod mjerom izolacije – kaže dr. Ahmetagić.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, od jutros je u tom kantonu pod liječničkim nadzorom 1.101 osoba.

– Ovo je podatak Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. To je veliki broj osoba. Te osobe se prate i po potrebi testiraju. Samo ovako agresivnim pristupom, samoodgovornošću, radom svih zdravstvenih institucija se možemo izboriti s posljedicama koronavirusa, da infekcije budu što manje – istakao je.

Smatra da su stroge mjere Kriznog štaba Vlade Federacije BiH koje je usvojio i Tuzlanski kanton itekako opravdane. Međutim, dodaje da ovo nije vrijeme za paniku.

– Strah donosi druge tegobe kao što su hipertenzije srca, buđenje štitne žlijezde. Ali, zaista nema potrebe za panikom. Ako takve panike nema među zdravstvenim radnicima, onda je ne treba biti ni među ljudima. Mi smo tu i adekvatno ćemo reagovati – ističe dr. Ahmetagić.

Upozorio je također javnost i vlasti da ovo nije vrijeme ni za ismijavanje COVID-19, kao ni vrijeme prikazivanja ovog virusa kao nečeg neozbiljnog.

Stoga, ističe da sve mjere koje se poduzimaju u cilju smanjenja širenja koronavirusa mogu doprinijeti da ne dođe do njegove eskalacije ili vrhunca.

Ahmetagić smatra da će doći do rasta oboljelih u narednom periodu.

– Prema procjenama, epidemija ili pandemija koronavirusa trebala bi trajati sve do kraja juna mjeseca ove godine. Velika prednost je što građani u Tuzlanskom kantonu postaju zdravstveno sve svjesniji problema mogućeg širenja koronavirusa – istaknuo je dr. Ahmetagić. (Fena)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *