U Sudu BiH počinju suđenja za genocid u Srebrenici i zločine u Brčkom

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice počinju suđenja Milomiru Savčiću, kojeg optužnica tereti za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i petorici optuženih za zločine počinjene na području Brčkog.

Savčić, kojem je početak suđenja zakazan za ponedjeljak, 22. juni, optužen je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), u čijem je sastavu bio i bataljon vojne policije, da je od 11. do 15. jula 1995. svjesno pružio pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prema navodima Tužilaštva, Savčić se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS-a i bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

Ove sedmice počinje suđenje Amiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Hazimu Fazloviću i Ramizu Pljakiću za zločine počinjene 1993. na području Brčkog, javlja BIRN BiH.

Oni su optuženi da su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. motorizovane brigade ABiH, kod Boderišta zarobili 11 pripadnika 1. posavske brigade VRS-a, te ih nakon toga mučili, zlostavljali, a potom ubili. Pljakić i Fazlović su optuženi po komandnoj odgovornosti za nepreduzimanje mjera na kažnjavanju počinioca.

Državno tužilaštvo će ove sedmice iznijeti završne riječi na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Državno tužilaštvo će završne riječi iznijeti i na suđenju Saši Ćurčiću, kojeg optužnica tereti za silovanje S-1 u ljeto 1992. na području Foče.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH je predviđeno da stranke u postupku iznesu završne riječi na obnovljenom suđenju Sretku Paviću, koji se tereti za zločine počinjene 1992. na području Prijedora.

Prvostepenom presudom iz juna 2019. je Pavić, kao bivši pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljona VRS-a, proglašen krivim za učešće u ubistvima pet civila iz porodice Čaušević u prijedorskom selu Rizvanovići i osuđen na 13 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i uvažena žalba Odbrane, te se postupak vodio pred Apelacionim vijećem Državnog suda.

Ove sedmice se također nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Doboju, Palama, Zavidovićima, Rogatici, Kotor-Varoši, Konjicu, Vlasenici, Kalinoviku, Vogošći i Sarajevu, saopćio je BIRN.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *