U srednjoj školi u Banovićima, uređen kabinet i nabavljeno deset laptopa

Mješovita srednja škola u Banovićima dobila je bolji ambijent, uređenjem jednog od kabineta te nabavkom deset laptopa. To će doprinijeti kvalitetnijem odvijanju nastavnog procesa.

Naime, zahvaljujući finansijskoj pomoći Općine Banovići u Javnoj ustanovi Mješovita srednja škola urađena je rekonstrukcija jednog kabineta i nabavljeno je deset laptopa za potrebe učenika škole.

Radi se o projektu s kojim je MSŠ Banovići aplicirala prema Općini u 2022. godini i on je uspješno realiziran, prenosi Klix.ba.

Također, u ovoj ustanovi je u prošloj godini izvršeno i opremanje informatičkog kabineta, odnosno uspostavljen je prvi lokalni 3D Lab za potrebe stručnog usavršavanja i prekvalifikacije mladih i nezaposlenih osoba.

Nabavljeno je šest komada 3D printera sa pratećim repromaterijalom, čime su se stvorili uslovi da se u okviru Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Banovići može vršiti obuka osoba za zanimanja koja su veoma tražena u današnje vrijeme.

Kako su naveli iz Općine Banovići, ona svake godine izdvaja određena finansijska sredstva za obrazovanje iako ono nije u direktnoj nadležnosti lokalne zajednice.

U 2022. godini je za ovu namjenu iz budžeta izdvojeno 50 hiljada konvertibilnih maraka, a prema riječima općinskog načelnika Bege Gutića, otprilike isti iznos je planiran i u 2023. godini.

Za raspodjelu navedenih sredstava bit će raspisan javni poziv te će se ona školama dodjeljivati u skladu sa odobrenim projektima. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *