U Srebrenici i Bratuncu se pojavilo bjesnilo

0
342

Zbog pojave ove bolesti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS donijelo odluku o ponašanju vlasnika pasa, mačaka i drugih životinja.

Na imanju Kemala Salihovića u Srebrenici pojavilo se bjesnilo među životinjama. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS donijelo odluku kojom se područje u krugu od tri kilometra od ovog imanja proglašava zaraženim, a u krugu od 10 kilometara ugroženim područjem.

Prema ovoj odluci, između ostalog, vršiće se čipovanje pasa i mačaka, eutanazija nevakcinisanih životinja bez nadzora, odnosno lutalica, te zaraženih životinja, kao i odstrel lisica i drugih mesoždera koji bi mogli biti izvor zaraze. U narednom periodu zabranjene su i izložbe životinja, te služenje mesa divljači.
Vakcinisanje životinja

Portal Upsmedia prenio je saopćenje veterinara Mladena Tešića, koji upozorava na opasnost od ove bolesti.

– Obavještavaju se građani sa područija opštine Srebrenice i Bratunca da je na našem područiju došlo do pojave zaraznog oboljenja – bjesnila.

Bjesnilo je smrtonosna virusna bolest, manifestuje se upalom mozga i kičmene moždine. Ljudi oboljevaju nakon ugriza životinje zaražene virusom bjesnila koja može ali i ne mora imati nikakve simptome bolesti.
image
Odluka o mjerama za suzbijanje bjesnila/
image
Odluka o mjerama za suzbijanje bjesnila/
image
Odluka o mjerama za suzbijanje bjesnila/
image
Odluka o mjerama za suzbijanje bjesnila/

Ukoliko kod životinje primjetite neobično ponašanje odmah obavjestite nadležnu veterinarsku ambulantu.

Svi vlasnici su dužni da pse i mačke drže pod kontrolom, tako što se drže u bezbjedno ograđenom prostoru ili pse držati na povodcu a svi psi i mačke mlađi od tri mjeseca moraju biti zatvoreni i zabranjeno je njihovo kretanje.

Vlasnici su dužni da vakcinišu pse i mačke i da izvrše identifikaciju pasa čipovanjem te da čuvaju dokaz o sprovedenoj vakcinaciji.

Pored toga što vakcinacijom pasa i mačaka ispunjavate svoju zakonasku obavezu, samo na taj način štitite sebe, članove svoje porodice, te ljude u zajednici u kojoj živite.

Prevencija bjesnila

Savjeti za uspješnu prevenciju od bjesnila:

Redovno vakcinišite pse i mačke,

Izbjegavajte kontakt sa nepoznatim životinjama, lutalicama, prepitomim divljim životinjama naročito ako ispoljavaju neobično ponašanje,

Naučite djecu da ne diraju nepoznate životinje, posebno lutalice i divlje male glodare

U slučaju ugriza životinje ranu dobro iserite sapunom i vodom, ne koristite alkohol, te odmah otiđite u ambulantu gdje će te dobiti potrebnu antirabičnu i antitetanusnu imunološku profilaksu – navodi se u saopćenju Mladena Tešića.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here