U Srbiji protesti: Beograd je ponovo blokiran!

Iz Ekološkog ustanka su kazali da će demonstracije i blokade od 15. januara postati radikalniji ako im vlasti ne predoče ugovore i obaveze koje Srbija ima prema Rio Tintu

0
386

Ekološka udruženja u susjednoj Srbiji organizovali su danas blokade prometnica zbog iskopavanja litija i projekta Jadar kompanije Rio Tinto u ovoj zemlji.

Prosvjedi Saveza ekoloških organizacija Srbije započeli su u 13 sati, a u Novom Sadu je blokiran autoput Subotica-Beograd. Također, blokiran je i autoput kod Centra Sava.

Kako javlja novinar Blica, zbog zastoja je nastala kilometarska kolona iz pravca Beograda te se propuštaju samo vozila u kojima ima djece.

U Novom Sadu je došlo do incidenta kada se muškarac koji je čekao u koloni sukobio s prosvjednicima.

“Nećemo stati s blokadama dok ne otjeramo Rio Tinto i sve druge rudarske kompanije koje nam namjeravaju zatrovati zemlju, zrak i vodu”, rekla je jučer za Nova.rs Ljiljana Bralović.

“Nastavit ćemo s protestima sve dok vlada ne ispuni naše zahtjeve, a ukoliko se to ne dogodi, radikalizirat ćemo blokade. Tražimo povlačenje Zakona o projektu Jadar i da iz naše zemlje odu sve rudarske kompanije koje namjeravaju provoditi istraživanja na našem poljoprivrednom zemljištu. Mi u Srbiji ne želimo rudnike”, dodala je.

Iz Ekološkog ustanka su kazali da će demonstracije i blokade od 15. januara postati radikalniji ako im vlasti ne predoče ugovore i obaveze koje Srbija ima prema Rio Tintu.

“Ekološki ustanak je krajem prosinca dao rok vladi Republike Srbije da do Božića, 7. januara, da na uvid sve dokumente koji su u ime nas, građana Srbije, potpisani s kompanijom Rio Tinto. Taj rok je istekao. Građani imaju zakonsko pravo znati što njihovi predstavnici potpisuju i obećavaju u njihovo ime!” poručuju iz Ekološkog ustanka.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, za TV Pink je izjavila kako je vlada blizu odluke da poništi sve dozvole dane firmi Rio Tinto i dokumente na koje su se obvezale vlade iz 2004. i 2006. godine.

Optužila je političare koji se sada protive tom projektu i ekološke aktiviste da su “plaćeni od strane stranih fondova i službi”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here