U Srbiji preko noći broj zaraženih koronom smanjen za 4.000!?

0
349

Iz stručnog štaba imaju objašnjenje kako je preko noći korona praktično nestala kod više od 4.000 zaraženih, objavila je N1.

– To su zaraženi koji su otpušteni s jedinim negativnim nalazom, a prošlo je 28 dana – rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolozi upozoravaju da je ipak te pacijente trebalo još jednom testirati kako bi svi bili sigurni da kod njih virusa više nema.

– Jasno je da oni nisu tokom 24 sata testirani i dobili negativan nalaz, nego su oni otpisani potezom pera, to je administrativna odluka – smatra epidemiolog Zoran Radovanović.

Osim zdravstvenih objašnjenja, ova računica ima i drugu dimenziju. Za ulazak u Crnu Goru, naprimjer, potrebno je da zemlja iz koje građani ulaze ima manje od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika. Taj kriterij sada je postignut.

– Sad su se stekli uvjeti za otvaranje granice prema Srbiji, dobro, pozdravljam tu vijest, ja sam znala da će se steći uvjeti zato što je to važno za njihov turizam, a i zato što ti uvjeti koji su bili postavljeni, odnosno razlog toga da ne otvaraju granice za građane Republike Srbije je bio potpuno politički, nije imao nikakve veze sa zdravstvom i rekli smo da će se uskoro steći uvjeti i eto ako su se sad stekli, meni je baš drago – kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Posljednjih nekoliko dana u Srbiji se ipak povećava broj zaraženih. Simptomi kod oboljelih jesu slabiji, ali epidemiolog Radovanović upozorava da virus nije oslabio, samo mu je teže da nađe novog domaćina.

– Ta silazna krivulja epidemije je u fazi stagnacije s velikim oscilacijama. To je s jedne strane rezultat opuštanja, a s druge pomalo nejasnih i kontradiktornih poruka koje nam stižu iz kriznog štaba – kaže Radovanović.

Iz kriznog štaba stiže informacija da su novooboljeli od koronavirusa uglavnom pacijenti bez simptoma.

– Potencijal za novo razbuktavanje epidemije postoji dokle god imamo osjetljivu populaciju, trenutno postoje tzv. džepovi u kojima se otkrivaju zaraženi, uglavnom bez simptoma – kaže imunolog Srđa Janković.

– U dva studentska doma gdje su se javili oboljeli to su nova žarišta, isto u sportskom centru gdje je oboljelo nekoliko sportista – kaže Radovanović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here