U spomen na 22 hiljade boraca: Na Slanoj Banji otkriven spomenik tuzlanskim brigadama Armije RBiH

Na spomeniku se nalazi devet ploča na kojima su natpisi MUP RBiH, Opštinski štab TO (5. OG), 1. tuzlanska brigada, 2. slavna tuzlanska brugada, 3. tuzlanska brigada, 115. brigada Zrinski, Mješoviti artiljerijski divizion, Inženjerijska brigada Tuzla i 251. lahka brigada
na slanoj banji u tuzli otkriven spomenik tuzlanskim brigadama armije rbih u spomen na 22 hiljade boraca
Spomenik tuzlanskim brigadama Armije RBiH (Foto: Arhiva/TL)

Na Slanoj Banji u Tuzli danas je otvoren spomenik jedinicama koje su branile Bosnu i Hercegovinu od agresije u periodu od 1992. do 1995. godine. Kroz tuzlanske jedinice prošle su 22 hiljade boraca, a branili su najveću slobodnu teritoriju u Republici BiH.

– Na spomen obilježju je devet jedinica u rangu brigade, a iza toga stoji stoji 22.000 boraca koji su prošli kroz našu 25. dviziju Armije RBiH. Od prošle godine, 16. maja obilježavamo Dan tuzlanskih jedinica, kada se prisjećamo se svih naših boraca na datum kada je formirana 1. tuzlanska brigada, prva brigada u Armiji RBiH – kaže Redžep Muratović, predsjednik Organizacionog odbora Dana tuzlanskih jedinica, prenosi Faktor.

Na spomeniku se nalazi devet ploča na kojima su natpisi MUP RBiH, Opštinski štab TO (5. OG), 1. tuzlanska brigada, 2. slavna tuzlanska brugada, 3. tuzlanska brigada, 115. brigada Zrinski, Mješoviti artiljerijski divizion, Inženjerijska brigada Tuzla i 251. lahka brigada.

Bivši komandant Drugog korupusa Armije RBiH, general Sead Delić, rekao je danas da je sretan i ponosan jer su ostvareni svi strateški ciljevi iz perioda agresije na BiH.

– Sačuvali smo opstojnost države, stvorili smo Oružane snage i uvjete da se više nikada ne ponovi 1992. godina. Ponosan sam na omladinu i sjećanje na naše šehide i poginule borce i što se na ovaj način evociraju uspomene na najznačajniji period u novijoj historiji BiH. Ovaj dan je poseban po tome što je na današnji datum stvorena prva brigada Armije RBiH, poseban je i po tome što su kompletni potencijali sjeverositočne Bosne stavljeni u funkciju odbrane BiH i što smo pokazali odlučnost da, bez obzira na žrtve, nećemo biti ničiji robovi – rekao je general Delić. (tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *