Situacija u tuzlanskim školama dobra, ali “učenici ne treba da budu kolateralna šteta”!

Ukazano je na važnost nadzora nad provođenjem predviđenih mjera organizacije kabinetske nastave. Situacija se svakodnevno prati

0
466
(Foto: Ilustracija, arhiva)

Gotovo svakodnevno slušamo informacije da se u pojedinim školama sve veći broj učenika izostaje sa nastave zbog pozitivnog nalaza na koronu i izolacije. Osim učenika i jedan broj nastavnog osoblja ne dolazi na nastavu, jer su u izolaciji.

Prema našim informacijama u Gimnaziji “Meša Selimović” ima veći broj učenika i nastavnika koji su odsutni s nastave zbog koronavirusa. Također i u Katoličkom školskom centru “Sveti Franjo” već ima  više učenika u jednom odjeljenju koji su pozitivni i ne dolaze u školu.

Međutim, iz Zavoda za javno zdravstvo TK, kao i Ministrastva obrazovanja, na upit o zdravstvenom stanju u školama dobili smo ohrabrujuće informacije.

Ako kažu da u dvije važne obrazovne ustanove situacija nije zabrinjavajuća i da nemaju informacije o većem broju novozaraženih, to je svakako dobro. Posebno, ako uzmemo u obzir da je na sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19 konstatovano da “na području TK imamo trend evidentnog pogoršanja stanja”, te je najavljen i pojačan inspekcijski nadzor.

– Iako se svakodnevno održavaju kontakti sa direktorima i predstavnicima škola, Ministarstvo nije dobilo informaciju, niti kvalifikaciju stanja kako je vi navodite u Gimnaziji „Meša Selimović“ i KŠC „Sveti Franjo“ – kazali su u Ministarstvu obrazovanja TK.

Dodali su da “Ministarstvo obrazovanja i nauke svakodnevno prati situaciju u školama u vezi sa pandemijom korona virusa i da škole imaju krizne planove, kao dokumente u skladu sa kojim postupaju i na osnovu kojih se poduzimaju dalji koraci”.

O tome da li će se pribjeći online nastavi, ako se situacija, ipak, pogorša, iz Ministarsva kažu da za sada nema potrebe za tim, te da će se pratiti razvoj situacija i spram toga donositi odluke.

-Na bazi informacija koje dobivamo iz škola na području našeg kantona Ministarstvo je stava da trenutno nema potrebe za prelazak na online model izvođenja nastave. U narednom periodu nastavit ćemo pratiti stanje na terenu, te ćemo u skladu sa eventualno nekim novim „momentima“ donositi nove odluke.

Sličan stav imaju i u Zavodu za javno zdravstvo TK. Kako nam je rečeno, na današnjoj sjadnici Kriznog štaba Ministarsva zdravstva TK su izneseni podaci o nastavnom osoblju i učenicima, te su u skladu sa kriznim planovima škola i u saradnji sa lokalnim higijensko-epidemiološkim službama poduzete adekvatne mjere.

-Ukazano je na važnost nadzora nad provođenjem predviđenih mjera organizacije kabinetske nastave. Trend će se pratiti na sedmičnom nivou. Trenutno izneseni podaci od strane Prosvjetno pedagoškog zavoda nisu zabrinjavajući – rekli su za portal TuzlaLIVE.ba u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Napominju da “učenici ne treba da budu kolateralna šteta kontakata sa odraslim koji nisu vakcinisani, tj. rizičnih kontakata. Odgovoran lični odnos će doprinijeti nastavku održavanja nastave i kontinuiteta obrazovnog procesa”.

Za sada odziv na vakcinaciju nije zadovoljavajući iako vakcina različitih proizvođača ima. Pozivi se stalno upućuju, ali još ima građana koji je ne žele primiti.

Prikupljat će se podaci, pratiti situaciju, a da će biti i četvrog vala, sasvim je izvjesno. Nadajmo se da će proći bezbolnije od prethodnih. (A.Kunosić, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here