U Saudijskoj Arabiji i Vijetnamu prvi slučajevi zaraze koronavirusom

Indijski zamjenik ministra vanjskih poslova i parlamentarnih odnosa Vellamvelly Muraleedharan potvrdio je kako je kod indijske državljanke, medicinske sestre koja radi u Saudijskoj Arabiji, otkrivena zaraza koronavirusom.

-Najmanje 100 medicinskih sestara koje rade u bolnici El Hayat, većinom iz Kerale (savezna indijska država), prošle su neophodna testiranja. Jedna od medicinskih sestara bila je pozitivna na koronavirus, napisao je Muraleeharan na Twitter profilu.

Kazao je kako je medicinska sestra zadržana na liječenju u Nacionalnoj bolnici u saudijskom gradu Abha te kako se oporavlja.

Nakon Saudijske Arabije, prvi slučaj zaraze korna virusom zabilježen je i u Vijetnamu.

Kineski državljani otac i sin javili su se u bolnicu sa simptomom povišene temperature, a nakon obavljenih pregleda ustanovljeno je da su zaraženi korona virusom, potvrđeno je iz Ministarstva zdravstva Vijetnama.

Navedeno je kako je 66-godišnji Li Ding, iz kineskog grada Wuhana, 13. januara doputovao u Hanoi kako bi vidio sina Li Zichao (28). Oni su potom zajedno prešli u vijetnamski grad Ho Chi Minh.

Novim tipom koronavirusa (2019-nCoV), koji ima sličnosti s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS), u Kini je zaražena najmanje 571 osoba, a usljed posljedica zaraze preminulo je 17 osoba.

Slučajevi zaraze ranije su evidentirani i u Hong Kongu, Makau, SAD-u, Japanu, Južnoj Koreji i Tajlandu.

Jučer su zatvoreni aerodrom i željeznička stanica u gradu Wuhanu, gdje se virus pojavio, a obustavljen je i javni prijevoz.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *