U Sarajevu, Banjaluci, Zenici, Visokom, Tuzli i Kaknju vrlo nezdrav zrak

Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu jutros iznosi 207 i okarakterisan je kao vrlo nezdrav, podaci su stranice “Zrak ekoakcija”.

Prema podacima mjerenja, u 8 sati vazduh je nezdrav i u Banjaluci sa indeksom kvaliteta 196, u Zenici 185, u Visokom 172, Tuzli 165 i Kaknju 160.

Zbog vrlo nezdravog vazduha u Sarajevu, kod lica s respiratornim oboljenjima moguće je znatno pojačanje simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je i vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

U ostalim gradovima, lica sa bolestima srca i disajnih organa, poput astme, upozorena su na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti, a plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijima preporučuje se da smanje bilo kakve spoljne fizičke aktivnosti.

Indeks kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje, prenosi BHRT. 

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *