U Sarajevu, 17. jula: Promocija drugog izdanja knjige „Izgubljeni zavičaj“ Saše Burlice (Foto)

U ponedjeljak, 17. jula 2023, sa početkom u 17 sati, u sarajevskom restoranu „Mala bašta“ (Bugojanska 5), bit će održana promocija drugog, izmijenjenog i dopunjenog izdanja knjige „Izgubljeni zavičaj“ Saše Burlice. Promotori će biti Goran Mišić, Vuk Kovačević i Fatmir Alispahić, a moderator Hazim Mujčinović.

„Izgubljeni zavičaj“ je jedinstven uspomenar o ljudima i događajima u Vlasenici . Drugo izdanje knjige, uz postojeće reportaže, donosi impresije sa promocije u Tuzli 5. aprila ove godine, kao i poruke koje Vlaseničani ostavljali na Facebook profilima. Tu je i rubrika Press cliping, o medijskim odjecima knjige koja je oko sebe okupila Vlaseničane koji su ostali bez zavičaja.

Činjenica da u projektu sudjeluju trojica vlaseničkih novinara (Burlica, Kovačević, Mišić), ovom događaju daje posebnu dimenziju.

U predgovoru za drugo izdanje je napisano:

– Bilo bi šteta objaviti drugo izdanje „Izgubljenog zavičaja“ a ne zabilježiti nekoliko fenomena koji su pratili knjigu Saše Burlice. Ne pamtimo sličan događaj na prostoru bivše Jugoslavije – da jedna knjiga bude povod za ovakvu sinergiju pozitivnih vibracija među ljudima koje je žrvanj povijesti razasuo na sve strane svijeta, a koji su ostali trajno povezani uspomenama i ljubavlju prema zavičaju. Bio je potreban samo povod, poput ove knjige, da procvjeta taj vlasenički đerdan dobrote i ljubavi. Sama vijest da je objavljen uspomenar o Vlasenici, izazvala je pozitivnu znatiželju. A tek kada je „Izgubljeni zavičaj“ počeo pristizati na vlaseničke adrese po bijelom svijetu, krenule su poruke koje svjedoče da je ova knjiga više od same knjige – povod za kolektivnu manifestaciju vlaseničanstvenosti, stoji u predgovoru knjige. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *