U SAD-u sve više odraslih ne planira imati djecu

Anketa je pokazala da je 56 posto ovih osoba kazalo da ne želi djecu, 19 posto je kao razloge navelo medicinske, 17 posto finansijske, a pet posto klimatske i ekološke probleme

0
56
Neki roditelji ne žele djecu ni zbog straha od klimatskih poremećaja (Foto: Ilustracija, internet)

Sve veći broj odraslih građana u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ne želi postati roditelj ili ne planiraju da u budućnosti imaju djecu.

Istraživanje Centra “Pew Research” pokazalo je da je broj odraslih u zemlji koji nemaju djecu i koji ne planiraju imati djecu u budućnosti povećan za sedam posto za tri godine, javlja Anadolija.

Prema rezultatima ankete, 44 posto odraslih od 18 do 49 godina koji nemaju djecu odgovorilo je da je mogućnost da postanu roditelji u budućnosti “nikakva” ili “veoma niska”. Isto ovo je 2018. godine smatralo 37 posto ispitanika u SAD-u.

Anketa je pokazala da je 56 posto ovih osoba kazalo da ne želi djecu, 19 posto je kao razloge navelo medicinske, 17 posto finansijske, a pet posto klimatske i ekološke probleme.

Natalitet u SAD-u kontinuirano se smanjuje od 2007. godine. U 2019. iznosio je 58,3 na hiljadu žena, a u 2020. je smanjen za četiri posto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here