U Rudarskoj ulici u Tuzli oslikan mural koji pročišćava zrak

Zgrada u ulici Rudarska 55 je prva u Tuzli na kojoj je oslikan mural sa fotokatalitičkim bojama na bazi titanijum oksida koje imaju svojstvo apsorpcije polutanata iz zraka. Ovako oslikani zidovi, kroz složene hemijske procese, neutrališu polutante iz zraka, pa se zbog toga ovakvi zidovi nazivaju konzumatori smoga.

Projekat “Ulovimo smog i zagađujuće čestice-umjetnost u funkciji unapređenja kvaliteta zraka i podizanje javne svijesti” realizuje Inicijativa za šumarstvo i okoliš FEA, uz finansijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Grad Tuzla je pružio podršku prilikom apliciranja kod Federalnog fonda za zaštitu okoliša FBiH, te u provođenju odabira najpogodnije zgrade na kojoj će biti oslikan mural fotokatalitičkim bojama koje pročišćavaju zrak.

„Odlučili smo se za Grad Tuzlu jer je jedan ovakav mural urađen u Sarajevu, a Tuzla kao i Sarajevo doista ima problema sa zagađenjem zraka, pa smo mi muralu osim te univerzalne umjetničke vrijednosti dodali jednu poruku koja glasi čist zrak nije privilegija nego pravo,“ kazao je projektni asistent Samir Husić.

Odabir zgrade je izvršen putem javnog poziva na koji su se mogli prijaviti svi koji su željeli da njihove stambene zgrade, škole ili poslovni prostori budu trajno ukrašeni umjetničkim muralom svjetski priznatog umjetnika iz ove oblasti, češko-kanadskog muraliste Davida Straussa.

Strauss je kazao da mural oslikava lik mlade žene koja predstavlja sve nas i pruža osjećaj optimizma u ljubavi i u životu.

Projekat ima za cilj prenos inovativne i dobre evropske prakse i alata u smislu implementacije novog koncepta smanjenja aerozagađenja i unapređenja kvaliteta zraka na području grada Tuzle, te unapređenje okoliša i javne svijesti po ovim pitanjima.

Na ovaj način Grad Tuzla je nastavio sa višegodišnjim aktivnostima na projektima koji imaju za cilj smanjenje aerozagađenja i unapređenja kvaliteta zraka u našem gradu. I u budućnosti ćemo nastaviti podržavati sve ideje koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta života naših građana.“

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *