U Rijadu počeo zajednički arapsko-islamski samit o Gazi

Istaknuto je da Gaza i palestinske teritorije "svjedoče opasnim i neviđenim razvojem događaja što zahtijeva arapsko i islamsko jedinstvo da im se suprotstave i obuzdaju njihove posljedice"

Danas je u saudijskoj prijestolnici Rijadu počeo hitan zajednički arapsko-islamski samit kako bi se razgovaralo o “opasnim razvojima” dešavanja u Pojasu Gaze i na palestinskim teritorijama.

Saudijski mediji objavili su da lideri i predstavnici Arapske lige i Organizacije islamske saradnje (OIC) učestvuju na samitu koji se poklapa sa 36. danom izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze.

Prema egipatskoj novinskoj agenciji za Bliski istok prije početka samita, ministri vanjskih poslova arapskih i islamskih zemalja održali su pripremni sastanak za samit u Rijadu, s ciljem “konsenzusa o nacrtu završnog saopštenja samita o jedinstvenom kolektivnom arapskom i islamskom stavu”.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije saopštilo je da će nakon konsultacija u subotu biti održan zajednički arapsko-islamski samit o razvoju situacije u Pojasu Gaze, umjesto prethodno planirana dva samita.

Istaknuto je da Gaza i palestinske teritorije “svjedoče opasnim i neviđenim razvojem događaja što zahtijeva arapsko i islamsko jedinstvo da im se suprotstave i obuzdaju njihove posljedice”.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *