U ratu na Bliskom istoku do sada poginula 33 novinara

Iz IDF-a je saopćeno da ne mogu garantuju sigurnost novinarima koji rade u Pojasu Gaze, nakon što je od njih zatraženo da novinari ne budu mete izraelskih udara
U ratu na Bliskom istoku do sada poginulo 33 novinara

Foto: CPJ

Od početka rata palestinskog Hamasa i Izraela pa do danas, poginula su 33 novinara, saopćio je danas Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Osam ih je povrijeđeno, a devet se vodi kao nestalo ili oteto, naveo je Komitet.

“CPJ istražuje sve izvještaje o novinarima i medijskim radnicima koji su ubijeni, povrijeđeni, pritvoreni ili nestali u ratu, uključujući i one povrijeđene u susjednom Libanu. Od 1. novembra, preliminarne istrage CPJ-a pokazale su da je najmanje 33 novinara i medijskih radnika bilo među više od 10.000 ubijenih, uključujući 8.525 Palestinaca i 1.400 Izraelaca, od početka rata sedmog oktobra”, navodi se u saopćenju CPJ.

Iz IDF-a je saopćeno da ne mogu garantuju sigurnost novinarima koji rade u Pojasu Gaze, nakon što je od njih zatraženo da novinari ne budu mete izraelskih udara.

“IDF gađa sve vojne aktivnosti Hamasa širom Gaze”, saopštio je IDF-a i dodao da je Hamas namjerno stavio vojne operacije “u blizinu novinara i civila. Ne možemo garantovati bezbjednost vaših zaposlenih i snažno vas pozivamo da preduzmete sve što je potrebno za njihovu sigurnost”.

“Novinari u Gazi se suočavaju sa posebno visokim rizicima dok pokušavaju da izvještavaju o sukobu, suočeni sa izraelskim kopnenim napadom na grad Gazu, razornim izraelskim vazdušnim napadima, poremećenim komunikacijama i nestankom struje”, navodi se u saopćenju CPJ.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *