U prošloj godini 1.911 kandidata nije položilo ispit iz upravljanja motornim vozilom!

Prosječna prolaznost na ispitu iz upravljanja motornim vozilom u izvještajnom periodu je iznosila 78 posto, te je za 2 procenta manja u odnosu na 2022. godinu
(Svaki četvrti nije u prvom pokušaju položio vozački ispit – Foto: Ilustracija, arhiva)

Vlada TK prihvatila je na današnjoj vanrednoj sjednici “Informaciju o polaganju vozačkih ispita, instruktorskih ispita i licenciranju predavača i ispitivača u 2023. godini”.  Na sedam ispitnih mjesta, na ispitu iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja testirano je ukupno 8.612 kandidata od čega je 5.551 kandidat položio, a 3.061 kandidat nije položilo ispit, te je prosječna prolaznost na ispitu iz poznavanja propisa iznosila 64 posto.

Ovaj procenat je za procenat manji u odnosu na 2022. godinu. Ispitu iz poznavanja pružanja prve pomoći pristupio je 5.909 kandidata, a ispit prolaznost je za oko 6,4 posto manja u odnosu na 2022.godinu.

U izvještajnom periodu na 10 ispitnih mjesta na ispitu iz upravljanja motornim vozilom provedeno je ukupno 8.886 ispita od čega su na 6.972 ispita kandidati ocijenjeni ocjenom „položio” a na 1.911 ispita ocjenom „nije položio”. Prosječna prolaznost na ispitu iz upravljanja motornim vozilom u izvještajnom periodu je iznosila 78 posto, te je za 2 procenta manja u odnosu na 2022. godinu. Broj kandidata koji su u 2023. godini položili ispit iz upravljanja motornim vozilom je za oko 6,4 posto manji u odnosu na 2022. godinu.

Istovremeno, u toku 2023. godine realizirana su dva javna poziva za sticanje instruktorske dozvole. Od prijavljenih 18 kandidata, njih 7 steklo je instruktorsku dozvolu u prvom ciklusu, 8 kandidata u drugom ciklusu. Jedan kandidat nije ispunjavao uslove za sticanje dozvole, a dva kandidata su odustala od daljnje procedure.

Tokom prošle godine 12 kandidata steklo je i licence predavača teoretske nastave, ispitivača iz poznavanja saobraćajnih propisa, ispitivača iz upravljanja motornim vozilom i ispitivača iz poznavanja pružanja prve pomoći povrijeđenim licima, navedeno je u spomenutoj informaciji, prenosi Odjeljenje za informiranje TK.

U informacioji se ne navodi da li je riječ o kandidatima koji nisu ispite položili iz prvo pokušaja…

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *