U prirodu pušteni genetski modificirani komarci

0
431

Biotehnološka kompanija Oxitec, nakon decenija probijanja regulatornih prepreka, upravo je oslobodila svoje genetski modificirane komarce na Florida Keysu.

Eksperiment, koji je prvo puštanje genetski hakiranih organizama u velikim ekološkim razmjerima u Sjedinjenim Državama, upravo je u toku.

Kako se bude nastavljao, Oxitec i lokalni odbor za kontrolu komaraca nadgledat će populaciju komaraca kako bi utvrdili pomažu li ove bube u ubijanju komaraca koji šire bolesti u divljini i kako bi bili sigurni da se eksperimentalni kukci neće oteti kontroli.

Ako uspije – a ovo je prilično veliko “ako” – eksperiment bi mogao rezultirati novim, visoko ciljanim načinom ubijanja lokalnih kukaca bez prskanja kemikalija.

Ipak, eksperiment je prilično nepopularan među lokalnim stanovništvom, ekološkim aktivistima i pojedinim naučnim stručnjacima, od kojih mnogi dijele mišljenje da su prevareni eksperimentom od kojeg je bilo nemoguće odustati bez napuštanja grada, piše Hayat.

Želimo više informacija”, rekla je stanovnica Florida Keys i zagovornica zaštite okoliša Meagan Hull. “Već deset godina tražimo i tražimo i molimo za dodatne informacije. Još uvijek ih nemamo.”

Novodizajnirani komarci sadrže gen koji bi, prema Oxitecu, trebao spriječiti bilo koju ženku da preživi nakon faze ličinke i ostaviti samo mužjake koji ne grizu. Kako se ti mužjaci budu parili s divljim ženkama, oni prenose gen u pokušaju suzbijanja divlje populacije, a također ga i postupno razrjeđuju gen.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here