U požaru na pijaci Otoka oštećena i obližnja zgrada

Na ovoj pijaci bilo je 175 boksova sa 55 registrovanih korisnika. Šteta je višemilionska

Izgorjeli i štandovi 55 registriranih korisnika, magacini i roba

Izgorjela je sarajevska otvorena pijaca na Otoci. S njom i štandovi 55 registriranih korisnika, magacini i roba – sve što je većini vlasnika bio jedini izvor prihoda. Povrijeđenih nije bilo, ali nastala šteta mjeri se milionima. Nju će bar djelimično, kako su obećali, pokušati nadoknaditi nadležni. Trenutno kruže glasine o nekoliko mogućih uzroka požara, zvanični još nije poznat.

„Šta je uzrok – to mi ne znamo, pokušavamo da spasimo šta je ostalo. Naša inspekcija je veoma brza da kazne nas u slučaju da se nešto nađe kao nezakonito. Ovo je jedan težak život, nama država nije pomogla ni u toku korone, a mislim da ove sada posljedice neće snositi ništa. Mi smo jedna margina“, govori Salih Fijuljanin, korisnik jednog od štandova.

Pola pijace je spašeno, pola je izgorjelo.

Na ovoj pijaci bilo je 175 boksova sa 55 registrovanih korisnika. Šteta je višemilionska. Nadležni uvjeravaju, naći će način da finansijski budu zbrinuti oni koji su danas izgubili sve.

„Mislim da je u ovome trenutku najbitnije da su žive glave, a sve ostalo ćemo gledati da na neki način se pomogne. U kontaktu smo i sa resornim ministrom i sa premijerom i sa načelnikom Općine Novi Grad – mislim da ćemo vrlo brzo pokušati da pomognemo korisnike kojima je ovo bio jedini izvor prihoda da nahrane svoje porodice“, kazao je Jasmin Terović, direktor KJKP Tržnice-pijace Sarajevo.

Premijer KS-a u ostavci Nihad Uk (NS) istakao je kako će KS pomoći  – u narednom periodu će osigurati egzistenciju, ona će biti neupitna.

Gradonačelnica Sarajeva (SDP) Benjamina Karić istakla je kako će predložiti Gradskom vijeću Sarajeva da izdvoje sredstva za pomoć porodicama kao finansijsku pomoć za saniranje štete na njihovim poslovnim objektima.

Gradom su danas odjekivale vatrogasne i policijske sirene. Čulo se i nekoliko manjih eksplozija. Požar je gasilo više od 50 vatrogasaca sa 16 vozila. Borba je trajala dugo, budući da se vatra velikom brzinom proširila na cijelu pijacu, jer su materijali koje prodaju lako zapaljivi. Situaciju je dodatno otežavao i vjetar. Oštećena je i obližnja stambena zgrada.

„Bilo nam je prioritetno da zaštitimo stambene objekte koji su u neposrednoj blizini, metar je razlike između požara i stambene zgrade. Uhvatilo je jedan dio stambene zgrade fasadu, probilo je u jedan dio prostora, ali uspjeli smo spasiti zgradu“, istakao je Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Podsjećamo da je parcela na kojoj se otvorena pijaca nalazi, na šta je ukazao i direktor preduzeća Tržnice-pijace Sarajevo, godinama predmet sudskog spora sa privatnim licem, te da se traži iseljenje javnog preduzeća. Još prošle godine se najavljivalo da bi ova pijaca mogla bi biti zatvorena ili premještena na drugu lokaciju, jer su parcelu kupili novi vlasnici, a iz Javnog preduzeća Tržnice-pijace ukazazivali su i tada na određene nepravilnosti u ovom postupku.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *