U povodu hrvatskog predsjedavanja EU-om prikazana predstava “Ispit savjesti”

0
196

Amabasada Republike Hrvatske u BiH, u povodu predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom, organizirala je sinoć u sarajevskom Pozorištu mladih prikazivanje monodrame “Ispit savjesti”.

Monodrama “Ispit savjesti” dio je autorskog projekta glumca Roberta Kurbaše, koji uz to što se pojavljuje na sceni, potpisuje scensku prilagodbu i režiju.

Osnova predstave je istoimeni esej Tina Ujevića oko kojega je Kurbaša vješto isprepleo druge Ujevićeve prozne tekstove pa se na sceni, u obraćanju samome sebi, ali istodobno i publici, dotiče svevremenih tema, tema bliskih i suvremenom čovjeku. Kurbaša postavlja pitanja, ona ista koja je postavljao i Ujević – o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, iluzijama i stvarnosti, tražeći odgovore na izazove vlastite savjesti.

Ova je predstava borba sa samim sobom, dijalog s vlastitom savješću – ispit savjesti koji glumca, ali i gledatelja vodi do katarze. Jer teme kojih se dotiču Ujević i Kurbaša svevremenske su pa predstava tjera na razmišljanje, preispitivanje vlastitog bitka, smisla i pravih vrijednosti.

Po završetku predstave publika je burnim i dugotrajnim aplauzom pozdravila autora.

Inače, prvo hrvatsko predsjedavanje Vijećem Evropske unjije traje od 1. januara do 30. juna ove godine. Države članice EU-a svakih se šest mjeseci izmjenjuju u predsjedanju Vijećem. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU-a u Vijeću.

(Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here