U ponedjeljak Konkurs za upis u srednje škole

U ponedjeljak, 7. juna ove godine, bit će objavljen Konkurs za prvi rok za upis u srednje škole u Tuzlanskom kantonu.

Ove godine Planom upisa predviđeno je 5 200 mjesta. U 30 srednjih škola u Tuzlanskom kantonu budućim srednjoškolcima otvoreo je 825 mjesta u gimnazijama, 2 425 mjesta u tehničkim, 1 875 u stručnim i 75 mjesta u umjetničkim školama. To je za oko 1 300 mjesta više u odnosu na 3 891 učenika, koliko ih ove godine u Tuzlanskom kantonu završava osnovnu školu, piše rtvtk.

„Srednje škole koje su predložile ovaj Plan upisa, kakav je usvojila Vlada Tuzlanskog kantona, su nešto ambicioznije. Računale su i na određeni broj djece koja će se upisati sa područja Brčko distrikta, ali i sa područja Republike Srpske iz dijelova kao što su Zvornik, Doboj. Jedan broj učenika nam dolazi sa područja Zeničko-dobojskog kantona, sa područja Zavidovića i Vozuće, tako da imamo taj Plan upisa. Ima dovoljno mjesta za sve učenike“ ističe Fikret Vrtagić pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku u Vladi Tuzlanskog kantona.

Prvi upisni rok za tehničke, stručne i umjetničke škole trajat će od 7. do 11. a za gimnazije od 7. do 17. juna. Drugi upisni rok bit će raspisan 14. juna, a treći nakon 25. avgusta ove godine.

“Mi sugerišemo i roditeljima i učenicima da oni učenici koji ne namjeravaju nastaviti svoje obrazovanje, poslije završene srednje škole, da se opredijele za ova proizvodna zanimanja, takozvana deficitarna zanimanja, iz razloga što su obezbijeđene stipendije. Ali ne samo to. Većinu tih deficitarnih zanimanja čeka radno mjesto. Naši privrednici sa područja TK ali i privrednici izvan, iz BiH traže deficitarna zanimanja koja se obrazuju u našim srednjim školama” ističe Vrtagić.

Podsjećamo Vlada Tuzlanskog kantona ove godine će stipendirati učenike koji se opredijele za školovanje za električare, stolare-tapetare, bravare, zidare-fasadere-izolatere, keramičare-teracere, krojače, konobare, plinske i vodoinstalatere te rukovaoce rudarske mehanizacije površinskih kopova.

Konkurs za upis u srednje škole u ponedjeljak će biti objavljen na web stranicama Ministarstva za obrazovanje i nauku i Vlade Tuzlanskog kantona i u Dnevnom avazu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *