U pojasu Gaze, fiksne, mobilne i internetske komunikacijske usluge potpuno prekinute

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da još uvijek ne mogu komunicirati sa svojim osobljem i zdravstvenim ustanovama u Gazi, gdje se nastavljaju intenzivni napadi Izraela

Zbog napada Izraela u blokiranom Pojasu Gaze, fiksne, mobilne i internetske komunikacijske usluge su potpuno prekinute Foto:AA

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da još uvijek ne mogu komunicirati sa svojim osobljem i zdravstvenim ustanovama u Gazi, gdje se nastavljaju intenzivni napadi Izraela. 

Izrazio je zabrinutost za sigurnost svojih uposlenika.

“U ovom slučaju, ne izgleda da je moguće da se pacijenti evakuišu ili da pronađu sigurno sklonište. Nestanak struje onemogućuje hitnu pomoć da stigne do povrijeđenih. Još uvijek nemamo komunikaciju sa našim osobljem i zdravstvenim ustanovama i zabrinuti smo za njihovu sigurnost”, napisao je Gebrejesus na platformi društvenih mreža Iks. 

Pozvao je sve koji imaju moć da izvrše pritisak na prekid vatre između strana i da poduzmu hitne mjere.

Zbog intenzivnih napada Izraela u blokiranom Pojasu Gaze, fiksne, mobilne i internetske komunikacijske usluge u regiji su potpuno prekinute.

Izraelska vojska objavila je da je povećala zračne napade i da će proširiti kopnene operacije.

Na meti izraelske vojske našla se i bolnica Shifa, najveća zdravstvena ustanova u Gazi sa hiljadama povrijeđenih i civila.

Najmanje 7.326 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra. Oko 70 posto su palestinske žene i djeca, prema službenim podacima.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sinoć rezoluciju kojom se poziva na hitni humanitarni prekid vatre.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *