U Počitelju počela manifestacija ‘Trešnjeva nedjelja’

Prve nedjelje u lipnju u Počitelju se na tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji ‘Trešnjeva nedjelja’ sastaju umjetnici okupljeni oko Udruženja likovnih umjetnika BiH. Prilika je to za razgovor o umjetnosti, životu, kulturnoj baštini, ali i za kušanje kasnoproljetnih plodova Hercegovine.

U dvorištu povijesnog kompleksa poznate počiteljske obitelji Gavrankapetanović svake godine početkom lipnja spoj različitih estetika, one koju svojim stvaralaštvom donose umjetnici s jedne, te prirodnih i kulturno-povijesnih ljepota Počitelja s druge strane.

“U Počitelj dođu i mnogi kojima nije primarna vokacija da budu slikari, ali i Počitelj je slika. Tako je i mene moj pokojni, rahmetli kolega Muhamed Ćeif rekao: “Pa profa ti znaš slikati”, i stvarno ja napravim sliku i sam ne znam kako, dakle ambijent te povuče”, kazao je sudionik programa Trešnjeva nedjelja 2020. prof. dr. Besim Spahić.

Prvi je ovo put da se slikari okupljaju u Počitelju nakon pandemije koronavirusa. Nakon svojevrsne izolacije godi im, kažu, razgovor i druženje u ambijentu njihove vječite inspiracije.

“Poslije ovih svih sad problema oko korone mislili smo da se neće ništa biti. Ovo se evo održava i mislim da se tradicija neće prekinuti”, dodao je umjetnik Alica Jakirović.

Ta tradicija je duga 56 godina, a Trešnjeva nedjelja je svojevrstan uvod u međunarodnu likovnu koloniju, koja će biti održana u srpnju.

“Ove godine će se okupiti umjetnici iz čitavog svijeta, već imamo najave iz Grčke, Španije, Turske, Kipra”, zaključio je Denis Jeina, tajnik ULU BiH.

U programu ovogodišnje Trešnjeve nedjelje je samostalna izložba akvarela o Počitelju , autora Esada Ćesovića, pjesnička večer s pjesnikinjom Duškom Mušić te predavanje iz oblasti umjetnosti i kulturno-povijesne baštine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *