U petak počinje smotra filma u Tuzli: TFF otvara ‘Umri prije smrti’

Festival će 20. oktobra otvoriti film “Umri prije smrti” reditelja Ahmeda Imamovića. Glavnu ulogu u filmu ostvario je Adnan Hasković, dok su u ostalim ulogama Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Rade Šerbedžija i Maja Jurić

Narodno pozorište bit će domaćin 12. Tuzla Film Festivala koji će se održati od 20. do 24. oktobra. Ove godine festival otvara ostvarenje Ahmeda Imamovića „Umri prije smrti“.

Za pet dana trajanja festivala publika će imati priliku da pogleda posljednja filmska ostvarenja iz regiona i šire. Obzirom da je pristigao veliki broj filmova selektori su odlučili da filmovi koji neće biti prikazani u Narodnom pozorištu, publika može da pogleda na platformi www.tuzlafilmfestival.com. Tu će biti prikazane kategorije: dokumentarni, kratki, animirani i future generations short films. Najbolji filmovi u svim kategorijama po ocjeni sručnog Žirija bit će nagrađeni Vilom TFF-a.

„Za pet dana trajanja festivala prikazat ćemo više od 400 filmova u pet kategorija. Animirani, dokumentarni, dugometražni, future generation short films. Svi filmovi koji ne budu prikazani u Narodnom pozorištu bit će prikazani online na našoj platformi.“ – kazao je Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala.

Festival će 20. oktobra otvoriti film “Umri prije smrti” reditelja Ahmeda Imamovića. Glavnu ulogu u filmu ostvario je Adnan Hasković, dok su u ostalim ulogama Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Rade Šerbedžija i Maja Jurić.

„Svi mi treba da budenmo ponosni što ćemo biti u prilici da u kratkom vremenskom intervalu možemo pogledati neka od najzanimljivijih filmskih ostvarenja. U jednom od filmova koji će biti prikazan glavnu ulogu igra Adnan Omerović, naš kolega iz Narodnog pozorišta Tuzla, u pitanju je film „Najsretniji čovjek na svijetu“.“ – kazao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Program od 20. do 24. oktobra 2023. godine

 12. TFF

Narodno pozorište Tuzla

Petak, 20.10.2023.

Svečano otvaranje 19:00h

Film – Umri prije smrti, Ahmeda Imamovića

Subota, 21.10.2023.

14:00h Kids Film Festival

Film – Cvrčak i mravica, reditelj Luka Rukavina

Dino Krpan (suredatelj).

18:00h Međunarodni festival dokumentarnog filma

Film – Dosje Labudović: Nesvrstani, Mile Turajlić

20:00h 12. TFF

Film -20:00 Najsretniji čovjek na svijetu, Teona Strugar Mitevska

Nedjelja, 22.10.2023.

18:00h Međunarodni festival dokumentarnog filma

Film – Velika Raza/Raza The Great, reditelji Medina Šehić i Vedad Hodžić

20:00h 12. TFF

Film – Dobrodošao, kući brate! Reditelj, Peter Serge Butko

Ponedjeljak, 23.10.2023.

20:00h 12. TFF

Film – Indigo kristal, Luke Mihajlovića

Utorak, 24.10.2023.

Proglašenje najboljih filmova na festivalima i dodjela nagrada.

Pored filmskog sadržaja bit će organizirane i radionice sa profesionalcima kojima mogu prisustvovati svi zainteresirani.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *