U Osnovnoj školi “Miladije” učionice i ove sedmice prazne

0
138
os miladije tuzla dotrajali kotlovi problem grijanja roditelji djeca obustava nastave
Osnovna škola Miladije (Foto: Arhiva TL)

Posljednji radni dan u protekloj sedmici obilježio je protest roditelja ispred osnovne škole “Miladije” u Tuzli čija djeca već godinama pohađaju nastavu u prostorijama koje su, kako kažu više hladne nego tople.

Zbog neadekvatnog grijanja u školi čiji su kotlovi stari i dotrajali, sve više djece je, tvrde roditelji, bolesno, što je bio dovoljan razlog za preduzimanje koraka koji vode ka bržem rješavanju ovog problema.

Nakon razgovora predstavnika ministarstva obrazovanja Tuzlanskog kantona sa direktorom ove škole i roditeljima, predložen je prelazak na online model nastave dok se ne pronađu alternativna rješenja.

Online platforma već je u funkciji i jedan dio učenika starijih razreda na ovaj način prati nastavu, dok onim mlađim, učutelji radne zadatke šalju putem vibera, baš kao što je to funkcionisalo u doba panedmije kada su škole bile zatvorene.

Međutim, ima i onih koji na ovaj model ne pristaju, a među njima i predstavnica Vijeća roditelja Selma Ćosić.

“Kada temperatura u osam sati ujutru bude 20 stepeni da naša djeca mogu mirno sjediti, mi ćemo svoju djecu pustiti na nastavu. Mi nismo ni pristali na online nastavu, niti smo je radili, mi znamo da je osnovno obrazovanje obavezno al pod kojim uslovima”, istakla je Selma Ćosić, predstavnica Vijeća roditelja OŠ “Miladije”.

Kako bi se u što kraćem vremenskom roku riješio problem grijanja u osnovnoj školi “Miladije” Vlada Tuzlanskog kantona izdvojit će sredstva u iznosu 85.000 KM za priključenje škole na centralno grijanje, što će učenicima već od iduće grijne sezone omogućiti usvajanje gradiva u toplim prostorijama, ali i obavljanje fizičkih aktivnosti u prostorijama za tjelesni i zdravstveni odgoj.

“Ovim činom Vlada TK prenosi sa sebe odgovornost dalje na direktora koji će biti zadužen da provede potrebne procedure. Da li će to biti do kraja ove grijne sezone, objektivno vrlo vjerovatno neće, ali za narednu računamo da će biti završeno sve što je potrebno, da će od naredne grijne sezone naši mališani iz osnovne škole ići u tople učionice, i tople razrede”, kazao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona

Roditelji ove škole više puta su ukazivali na problem sa grijanjem i isto toliko puta su nailazili na nerazumijevanje sa svih strana.

Prema riječima ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmeda Omerovića, iako je dato obećanje da će ovaj problem biti uvršten u ovogodišnje kapitalne projekte, razumije nepovjerenje koje roditelji iskazuju.

“Moram odmah kazati da ja potpuno razumijem ove roditelje i podržavam sve njihove aktivnosti, jer su ljudi godinama dobijali obećanja koja nisu do danas realizirana. Direktor je također, kod mene dolazio i ja sam mu garantovao da će ovo ići u ovogodišnje kapitalne investicije ali razumijem nepovjerenje roditelja. Mi radimo da ovo što prije otklonimo, zamolio bih roditelje da imaju još malo strpljenja”, navodi Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Svaki početak sedmice bio je trauma za učenike koji dolaze u prvu smjenu. Dva stara kotla koja zagrijavaju prostorije škole iznova i iznova su se popravljala, ali se nisu mijenjala. Na današnjem sastanku Vlade Tuzlanskog kantona, predstavnici roditelja Osnovne škole “Miladije” predložili su nekoliko opcija za povratak djece u školske klupe.

“Loženje ako je potrebno 24 sata, nabavka kvalitetnog banovićkog uglja a ne lignita sa kamenom i okoraka koje smo znali dobivati”, naglasila je Selma Ćosić, predstavnica Vijeća roditelja OŠ “Miladije”.

Iako će Vlada Tuzlanskog kantona već sutra na sjednici razmatrati Prijedloge koji bi u što kraćem vremenskom periodu riješili ovaj problem, roditelji neće odustati sve dok se sami ne uvjere da su učinjeni i najmanji koraci.

Jedno je jasno, a to je da bez grijanja u školi, dobar dio đaka, onih čiji roditelji odbijaju online nastavu, ostaje bez novog gradiva.

(RTV Slon)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here