U Njemačkoj od januara 2023. godine nema više ‘gospođa i gospodin’

Viši zemaljski sud u Frankfurtu obvezuje Njemačku željeznicu (Deutsche Bahn) da osigura da se kupcima obraća na rodno neutralan način pri online rezervaciji karata od siječnja 2023. Na to se požalila osoba koja se izjasnila da je rodno neutralna, odnosno da nije ni žensko ni muško.

Sud je u utorak presudio da će se željeznička tvrtka od 1. januara 2023. morati suzdržati od “diskriminacije tužitelja nebinarnog spola zahtijevajući da se pri korištenju ponuda tvrtke oslovljava s g. ili gospođo”.

Konkretan slučaj se odnosio na rezervaciju karte preko Deutsche Bahna od Berlina do Braunschweiga putem interneta. I prilikom registracije i prilikom kupnje, bio je izbor samo “gospodin” ili “gospođa.” Bez tog odabira kupnja karte nije bila moguća. Osoba nebinarnog spola oslovljena sa “gospodine” je naknadno podnijela pritužbu zbog diskriminacije. Zemaljski sud u Frankfurtu je prvostupanjski prihvatio sadržaj tužbe, ali je odbio naknadu.

Prema odluci, individualna komunikacija s tužiteljem mora se odmah promijeniti. Viši zemaljski sud tužitelju je dosudio i odštetu od 1.000 eura. Sud je obrazložio da je zbog povrede zabrane diskriminacije tužitelj pretrpio nematerijalnu štetu.

Osoba “pripisivanje muškosti” od strane optuženika doživljava kao napad na sebe, što dovodi do značajnog psihičkog stresa.

Budući da sustav online rezervacija nije namijenjen samo podnositelju žalbe, željeznice ga sada moraju promijeniti, objasnila je glasnogovornica Višeg zemaljskog suda (OLG). Budući da je potrebna tehnička prenamjena, Deutsche Bahnu je dat rok do kraja godine. Presuda Višeg zemaljskog suda nije pobijana.

Ravnateljica Ureda za provedbu jednakog postupanja Vera Egenberger komentirala je presudu OLG-a: „Činjenica da sud sada priznaje odštetu je logična i nadamo se da će DB neće čekati kraj 2023. da uredi svoju web stranicu, ali od Suda se sada to zahtijeva najkasnije do 1. siječnja 2023., inače postoji opasnost od visoke novčane kazne.”

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *