U migrantskom kampu u Blažuju policija pronašla 17 osoba za kojima se traga zbog krivičnih djela

0
188
Foto: Arhiva

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz asistenciju Službe za poslove sa strancima BiH u migrantskom kampu u Blažuju pronašli su 17 lica za koje su postojali podaci da su počinioci krivičnih djela u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju, te su isti predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH.

-Dana 23.01.2021. godine, u vremenu od 05.30 do 09.00 sati, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uz asistenciju Službe za poslove sa strancima BiH, provodili su mjere i radnje iz svoje nadležnosti prilikom realizacije operativne akcije kodnog naziva “BLAŽUJ” 21. U istoj je učestvovalo 340 policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i 13 službenika Službe za poslove sa strancima BiH Terenski ured Sarajevo.

Planske aktivnosti provedene su po naredbi za pretresanje izdatoj od strane Općinskog suda u Sarajevu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštava Kantona Sarajevo, shodno operativnom planu Sektora krminalističke policije u privremenom prihvatnom centru „Blažuj” koji se nalazi na adresi ulica Kamenolom broj 20 općina Ilidža, gdje je tom prilikom izvršen pretres određenih objekata u kampu i bezbjednosno interesantnih lica.

U istoj je učestvovalo 340 policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i 13 službenika Službe za poslove sa strancima BiH Terenski ured Sarajevo.

-Prilikom pretresa objekta koji koriste migranti u navedenom kampu „Blažuj”, zatečeno je oko 3000 (tri hiljade) lica – migranata, koji su pregledani i pretrešeni u skladu sa naredbom za pretresanje i propisanim policijskim ovlastima, gdje su tražena bezbjednosno-interesantna lica, kao i predmeti koji se mogu dovesti vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Tom prilikom bezbjednosno-interesantna lica premještena su u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima, nakon čega će nad istima biti izvršena kriminalistička obrada i izrečene mjere protjerivanaja u zemlje porijekla.

-Prilikom provedbe navedenih aktivnosti, u blizini objekata koji su pretresani pronađeni su odbačeni predmeti koji su pogodni za nanošenje tjelesnih povreda (drvene poluge, metalne poluge, odvijači, makaze, skalpeli, kuhinjski noževi i sl.), a koji se dovode u vezu sa nedavnim napadom na policijske službenike.(bhrt,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here