U Meksiku otkrivena nova vrsta dinosaura, zove se Tlatolophus galorum

0
169

Tim paleontologa u Meksiku identifikovao je novu vrstu krestastog dinosaura nakon što su prije skoro 10 godina pronađeni njegovi fosilizovani ostaci, stari 72 miliona godina, saopštio je meksički Nacionalni institut antropologije i historije (INAH).

Nova vrsta, koja je nazvana Tlatolophus galorum, identifikovana je kao krestasti dinosaur nakon što je pronađeno oko 80 odsto njegove lobanje, što je omogućilo stručnjacima da ga uporede s drugim dinosaurima tog tipa.

Istraživanje, u kome su učestvovali i eksperti Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika, počelo je 2013. godine otkrićem repa u državi Koauila na sjeveru Meksika, gdje su otkrivene i druge vrste dinosaura.

“Kada smo pronašli rep, nastavili smo da kopamo ispod prvobitne lokacije. Onda smo, na naše iznenađenje, pronašli kosti kao što su femur, lopatica i drugi elementi”, rekao je Alejandro Ramirez, naučnik koji učestvuje u istraživanju.

Kasnije su naučnici uspjeli da prikupe, očiste i analiziraju i druge fragmente kostiju iz prednjeg dijela tijela dinosaura.

Paleontolozi su pronašli krijestu dinosaura, koja je bila duga 1,32 metra, kao i druge dijelove lobanje: gornju i donju vilicu, nepčanu kost, pa čak i dio poznat kao neurokranij, odnosno dio lobanje koji okružuje mozak, saopštio je INAH.

Meksički antropolozi objasnili su značenje imena Tlatolophus galorum, nove vrste dinosaurusa.

Tlatolofus je kombinacija dvije riječi, odnosno izraza iz jezika mekskičkih starosjedilaca “nahuatl”, što znači “svijet”, i grčke riječi za krijestu. Riječ “galorum” odnosi se na ljude koji su povezani s istraživanjem.(slb,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here