U martu ističe rok za definisanje trase autoputa kroz Brčko distrikt

Vlast Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je ta koja treba da donese odluku koja je trasa autoputa najbolja, najprihvatljivija za Brčko distrikt. Naš zadatak je bio da pokušamo da pronađemo model kako da dođemo do tog rješenja, izjavio je ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, govoreći o nedavnom sastanku entitetskih i vlasti Brčko distrikta BiH, povodom izgradnje dionice autoputa koja prolazi kroz Distrikt.

Prema njegovim riječima, problem je nastao onog trenutka kada je Zavod za planiranje, projektovanje, razvoj Brčko distrikta uradio pet ili šest trasa buduće dionice autoputa, uz jednu trasu koja je bila predviđena planskom dokumentacijom iz prethodnog perioda. Pojednostavljeno, vlasti Brčko distrikta BiH nisu uspjele da se dogovore koja je to trasa koja bi bila prihvatljiva svima u Bosni i Hercegovini.

“Ono što smo uspjeli na tom sastanku je dogovoriti da predstavnici “Autoputeva Republike Srpske” sa svojim ekspertima, predstavnici “Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine” sa svojim ekspertima i predstavnici Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj, kao i vlasti Brčko distrikta sjednu, urade reviziju predloženih rješenja i pokušaju da dođu do zajedničkog rješenja koje bi predložili vlastima Distrikta na usvajanje, kao najbolje varijante. U narednim danima očekujemo da će taj sastanak biti zakazan i da će se početi ozbiljno raditi jer je gospodin Skenlan i sada, a mislim i na prethodnim sastancima, rekao da je mart krajnji rok kada mora biti definisana trasa autoputa koji prolazi kroz Brčko”, kazao je Mitrović.

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine ovom prilikom je kazao da se, što se tiče trasa autoputa koje je predložio Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta, radi o dionicama dužine 53 ili 54 kilometra, pri čemu treba uzeti u obzir da to nije samo dio koji prolazi kroz Brčko, već se radi i o krakovima koji se vežu za autoput koji ide od Brčkog prema Tuzli, zatim prema Žepču, odnosno na Koridor 5c, do autoputa Beograd-Sarajevo-Beograd, piše BHRT.

“Imamo drugi dio autoputa koji iz Brčkog povezuje Raču, Bijeljinu, Brčko sa Dobojem odnosno Banjalukom, tako da u tom dijelu imamo razmimoilaženja u smislu same dužine jer je planskom dokumentacijom od prije nekih desetak, petnaest godina predviđena trasa dužine 30-31 kilometar. Bitna je razlika u iznosu finansijskih sredstava. Naravno, grad Brčko je taj koji treba da sagleda sve kriterijume koji su bitni za odlučivanje i da odluči”, naveo je Mitrović.

Način finansiranja trase kroz Brčko distrikt Bosne i Hercegovine još nije određen, kazao je on, dodajući da vlasti Distrikta, prema njegovom sudu, trenutno nisu spremne da to učine, ali su spremni Republika Srpska odnosno Federacija Bosne i Hercegovine, pri čemu bi bili dogovoreni uslovi, načini korištenja autoputa, naplate, održavanja…

Ulazak ruske državne agencije u projekat izgradnje autoputa na prijedlog Turske

Mitrović je, komentarišući najave o ulasku ruske državne agencije u projekat, podsjetio da je Sporazumom između Bosne i Hercegovine i Turske definisano je da će finansiranje izgradnje autoputa preuzeti ta država i neke međunarodne finansijske institucije.

“Znači, ostavljena je mogućnost da ne mora isključivo biti Turska nego da to mogu biti, da li Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Svjetska banka ili nešto slično, ili bilo koja druga svjetska finansijska institucija koju predloži Turska”, objasnio je Mitrović.

“Ruska državna agencija je prijedlog Turske da finansira ovaj dio projekta. Oni su svojevremeno izrazili namjeru da će finansirati negdje oko pet milijardi eura za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo-Beograd. Poslali incijalnu ponudu, kako Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine tako i entitetskim ministarstvima, odnosno predstavnicima vlasti”.

Mitrović je dodao da se ta punuda u ovom trenutku razmatra u Republici Srpskoj jer je taj entitet stvorio sve preduslove da se može graditi dio autoputa na relaciji Beograd-Sarajevo-Beograd, odnosno etapa od Bijeljine do Brčkog.

Kredite za izgradnju autoputa vraćaće entiteti, kazao je, između ostalog, ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *