U Livnu specijalna policija nasilno sklanja mještane koji protestuju za spas izvora vode

Dramatično je danas u selu Megdan kod Livna gdje su mirni protesti eskalirali i specijalna policija nasilno uklanja mještane koji su s ciljem sprječavanja radova na ilegalnom vodocrpilištu privatnog investitora svojim tijelima zaustavili prilazak građevinskih mašina.

Razlog tome je kako navode organizatori protesta činjenica da je javnu raspravu u tajnosti je organizirao pomoćnik ministra gospodarstva Mate Šiško koji je duboko upleten u ovu koncesiju.

“Poziv za javnu raspravu (održana daleke 2006 godine)za ovaj projekt nije nigdje objavljen, nitko od mještana nije bio upoznat s održavanjem javne rasprave, Na tajnoj javnoj raspravi sudjelovali su Mate Šiško koji je i sačinio zapisnik, brat od investitora Branka Džeke, Ranko Džeko te prijatelj Tihomir Lauš, uposlenik općine Livno”, pojasnili su.

https://www.facebook.com/watch/?v=473662704576011&t=34

Iz Udruga građana “Turani” pojašnjavaju kako je deset godina prošlo od kad je Vlada Kantona 10 dala koncesiju na Poljanama ispod Tušnice za eksploataciju 5 litara u sekundi vode.

Tada je , kako pojašnjavaju Branko Džeko bušio bušotinu ispod Tušnice duboku 18 metara širine 90 milimetara. Izvor kojim se napaja selo Tušnica vodom je tada, po kazivanju mještana, znatno oslabio.

Rok za početak eksploatacije po koncesijskom ugovoru je bio 36 mjeseci ili se ugovor automatski raskida.

“Četiri godine su prošle od kad je Vlada nezakonito blagoslovila preprodaju iste te koncesije koncesionaru kojem je 2015. godine tadašnja vlada na čelu sa sadašnjim ministrom financija dala koncesiju za solarni park na kojem se u idućih sedam godina nije uložila ni jedna marka”, navode iz livanjskog udruženja.

Ističu kako su šest puta u tri godine mještani sela pod Tušnicom morali mirnim prosvjedima štiti svoje izvore od investitora koji su pod pratnjom policije prijetili hapšenjima i moćnicima.

“Preko dvije stotine potpisa mještana kojim upozoravaju na ugrožavanje svoje životne sredine i privatne imovine nije bilo dovoljno da im itko od nadležnih institucija odgovori ili ih pozove na sastanak. Prije godinu i tri mjeseca stručno povjerenstvo sadašnje Vlade je izradilo izvještaj na 24 stranice detaljno opisujući sve nezakonitosti oko dodjele i preprodaje ove koncesije. Mještani su bili u pravu i bez razloga im se prijetilo uz asistenciju policije”, navode iz udruge građana “Turani”.

Prije četiri mjeseca, kako naglašavaju, “moćnici zapovijedaju ovoj vladi da promjene stav. Unatoč protivljenju vlastitog povjerenstva čiji su izvještaj prihvatili prije godinu dana, donose odluku i daju mig neupućenoj ministrici Dijani Puzigaća da potpiše novi aneks na Ugovor koji je istekao prije sedam godina”.

“Po sedmi put mještani mirnim prosvjedom daju do znanja svim institucijama da se i njih nešto pita kad već nisu zaslužili da se u 10 godina održi jedna suvisla javna rasprava. Investitori po prvi put u 10 godina dolaze među mještane zovu policiju i prijete. Policija ovih dana obavlja obavijesne razgovore, najavljuje hapšenja, oduzimanje lovačkog oružja, izolira nepodobne pojedince sve u cilju da omogući bušenje rupe dubine 400 metara tik uz vodocrpilište na lokalitetu ‘Krivića vrtli’ kilometar daleko od lokacije Poljane na kojoj je originalno izdana koncesija”, navode iz Udruge građana “Turani”.

Poručili su institucijama s pobrojanim kršenjima zakona koje je Vlade usvojila u svome izvješću da tražeći zaštitu svojih osnovnih prava i da ih neće zastrašiti ni marice ni ostale metode sijanja straha. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *