U korito rijeke Bregave iznad Stoca se srušio nasip MHE “Do” i prijeti katastrofom

0
52
nasip mhe do srusio se u korito rijeke bregave iznad stoca
Nasip MHE Do u koritu rijeke Bregave (Foto: Facebook)

U korito rijeke Bregave iznad Stoca se srušio dio nasipa nastalog izgradnjom minihidroelektrane (MHE) “Do” u Berkovićima i prijeti daljnjim obrušavanja koje bi moglo dovesti do zatrpavanja korita i nesagledivih posljedica na širem području.

Na ovaj problem upozoravaju zabrinuti ekološki aktivisti iz Udruženja za očuvanje prirodne sredine i razvoj turizma Stolac Kayaking Ekotur svjedočeći nemilim scenama, prenosi Klix.ba.

Tvrde da je uslijed prelijevanja iz kanala kojim se vodom snabdijeva protočna mini HE “Do” proteklih dana došlo je do obrušavanja nasipa zbog čega je ogromna količina materijala završila u koritu rijeke Bregava.

“Ogroman dio nasipa nastalog izgradnjom ovog kanala i MHE, također visi u zraku i svakog trenutka može da se obruši. Postoji realna opasnost da dođe do zatrpavanja čitavog korita i kratkotrajnog formiranja akumulacije, koja bi nakon probijanja izazvala nesagledivu štetu na objektima nizvodno, od kojih su mnogi od neizmjernog kulturno-historijskog značaja”, upozoravaju aktivisti.

MHE “Do” je izgrađena u Berkovićima 2016. godine uz negodovanje brojnih aktivista i građana, a proteklog vikenda dogodio se i incident na Lašvi, gdje je MHE kod Viteza ispuštanjem mulja iz akumulacije napravila veliku štetu po živi svijet rijeke, prenosi Klix.ba.

Kako se bi se spriječila katastrofa na Bregavi očekuje se da nadležni blagovremeno djeluju. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here