U Klubu “Zmajevo srce” obilježavanje Svjetskog dana Down syndroma

U povodu obilježavanja 21 marta, Svjetskog dana osoba sa Down syndromom, u Klubu  “Zmajevo srce” upriličena je konferencija za novinare na kojoj su govorili Omer Isović uime udruženja “Zmajevo srce” , prof.dr. Edina Šarić, te Saša Šunjka, osoba r sa Down syndromom koja je radno angažovana u Klubu “Zmajevo srce”.

Prof.dr. Edina Šarić, koja predaje Profesionalnu rehabilitaciju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, povodom obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma  istakla je slijedeće:

– Osobe sa Down sindromom potrebno je uključiti u društvo, omogućiti ima pravo na inkluzivno obrazovanje, rad i zapošljavanje su između ostalog i imperativi oblilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom. Raduje činjenica da po prvi puta na našim prostorima obilježavamo Svjetski dan Down sindroma  i to u Klubu “Zmajevo srce”, u gradu Tuzla, Klubu koji intezivno već deset   mjeseci ispisuje najuspješnije priče o poštivanju prava osoba sa Down sindromom, prije svega osnovnog ljudskog prava- prava na rad.

Klub “Zmajevo srce” u Tuzli (Foto: OI)

Klub Zmajevo srce u kome su  radno angažovane odrasle osobe s Down sindromom su mjesto gdje vlada ljubav, veliko razumijevanje i poboljšanje položaja u društvu i kvalitete života ne samo osoba s Down sindrom već svih ljudi koji posjećuju navedni Klub.

Hvala svim sugrađanima, ali i gostima iz zemlje i inozemstva koji posjećuju Klub i na taj način omogućavaju radni angažman osoba s Down sindromom i aktivan društveni život.

Omer Isović , predsjednik Udruženja Zmajevo srce je pozvao sve građane, osobe sa invaliditetom  i prijatelje da im se pridruže  sutra od 12 sati na obilježavanju  Svjetskog dana osoba sa Down syndromom. Program počinje od 10 sati dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima koji direktno pomažu rad Kluba Zmajevo srce.

Saša Šunjka, jedna od konobara sa Down syndromom sutra slavi i svoj rođendan tako da če u Klubu Zmajevo srce biti zaista veselo i svečano.

„ Ja sam ovdje sretan, baš kao i drugi moji drugari koji rade. Najsretniji sam kad ima gostiju i kad mogu da ih kao konobar uslužujem. Dođite na najbolju kafu u gradu-„  poručio je Saša za kraj. (oi)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *