U karantinu hotela “Tehnograd” smještena 81 osoba, vozači sedam dana čekaju rješenje (Foto)

0
664

U karantinu hotela „Tehnograd“ u Tuzli smještena je 81 osoba, a radi se o bh. državljanima dovedenim u Tuzlu sa graničnih prelaza Orašje i Brčko, saznaje Fena.

Među njima nalazi se i skupina od tridesetak vozača na radu u Sloveniji, koji su prošle nedjelje smješteni u karantin po rješenju sanitarnog inspektora Ureda gradonačelnika Brčko Distrikta.

Iako im je u rješenju navedeno da će u karantinu ostati 72 sata, oni su već osmi dan u hotelu „Tehnograd“, a da im niko još nije rekao koliko će ostati i zašto su uopšte smješteni u karantin.

– Svaki dan pokušavamo preko nadležnih federalnih i kantonalnih institucija saznati zašto nas drže u karantinu. Rješenje inspektora Brčko Distrikta isteklo je u utorak. Kontaktirali smo i gospodina Fahrudina Solaka, koji je rekao da u Federaciji ne važe rješenja Brčko Distrikta, ali nam nije odgovorio zašto se na nas ne odnosi dio naredbe Federalnog štaba CZ od 10. aprila, u članu 6. u kojem se kaže da su vozači, uz još neke profesije, izuzeti od obaveze boravka u karantinu – kaže za Fenu Asmir Mujkić, vozač iz Gradačca.

Danas je pet osoba pušteno iz karantina, od kojih su četiri upućene na kućnu izolaciju, a jedna je premještena u karantin hotrela „Tuzla“.

– Među njima je samo jedan vozač, ali je on pušten zbog bolesti djeteta koje mora na hitnu operaciju. Mi još uvijek čekamo da nam se bilo ko obrati i kaže šta će biti s nama. Odnosno, da nam izdaju rješenja o smještaju u karantin ili puštanju kući. Nije više u pitanju zdravlje, nego se plašimo da ćemo ostati bez posla – navodi Mujkić.

Odgovore na ova i druga pitanja od nadležnih institucija traže i porodice u karantin smještenih vozača. Prema nezvaničnim informacijama sutra bi ih na razgovor trebala primiti ministrica zdravlja TK, Dajana Čolić.

U Kriznom štabu TK podsjećaju kako rješenja o smještaju u karantin daje Federalno ministarstvo zdravlja, pa se postavlja pitanje zašto grupi vozača u hotelu „Tehnograd“, ako dokumenat inspektora iz Brčko Distrikta ne važi u Federaciji, nije izdato nikakvo novo rješenje. (Miroslav Petrović, FENA – Foto: MPt)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here