U izmjenama Izbornog zakona bez rješenja

Pregovori i dalje traju, ali je dogovor oko reforme Izbornog zakona, čini se, daleko. Prema Radončiću, "Problem je, da budem iskren, cijeli paket”

0
85

Delegacija EU-a bila je mjesto okupljanja bh. političara s inozemnim zvaničnicima, čiji je cilj postizanje dogovora o ustavnim i izbornim reformama. Ranim jutrom na sastanak je prvi stigao Željko Komšić s delegacijom DF-a. Potom je uslijedio sastanak delegacija SDA i HDZ-a s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, na čelu s Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst. Priliku za razgovor dobio je lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Komšić je nakon sastanka kazao da nije iznesen nikakav papir ili ponuđeno rješenje, ali i da se moglo shvatiti da je namjera izbrisati etički prefiks kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, piše FTV.

“Nismo se ovom prilikom, zaista, puno dotakli druge situacije, odnosno ponašanja gospodina Dodika i svega ovoga što on radi. Ja jesam rekao šta mislim i to nisam rekao ništa novo, što vi niste čuli već bezbroj puta – odakle kriza ovdje potječe i da je riječ o ugrožavanju suvereniteta BiH, potpomognutom iz vana, prije svega od susjeda i kroz zahtjeve gospodina Dodika i kroz zahtjeve gospodina Čovića”, kazao je Komšić.

Radončić je podsjetio na previše kompliciranu situaciju u Federaciji: “Ne treba biti veliki entuzijast da se tako teške teme koje traju desetak godina mogu završiti sa nekoliko sastanaka. To je veoma važno. Čini mi se i da gospodin Izetbegović i gospodin Čović pokazuju maksimalni interes da do kompromisa dođe. U ovom trenutku taj kompromis je još daleko. Problem je, da budem iskren, cijeli paket”.

Pregovori i dalje traju, ali je dogovor oko reforme Izbornog zakona, čini se, daleko.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here