U Iranu otrovane djevojčice koje su učestvovale na protestima protiv nošenja hidžaba

Iranske vlasti potvrdile su da istražuju slučajeve trovanja nekoliko učenica koje su nedavno učestvovale na protestima protiv nošenja hidžaba.

– Nakon trovanja nekoliko učenica u gradu Qomu i Borujerdu ljude su se žalili i govorili da škole treba zatvoriti, posebno škole za djevojčice.

Učenice jesu otrovane, a hemijski spojevi korišteni za trovanje nisu hemikalije koje se koriste u ratu. Otrovane učenice ne trebaju agresivni medicinski tretman. Njihovo stanje je moguće liječiti – rekao je zamjenik iranskog ministra obrazovanja Younes Panahi.

Dr. Homayoun Sameyah Najafabadi, član parlamentarne zdravstvene komisije, također je potvrdio da je trovanje učenica u gradovima kao što su Qom i Borujerd učinjeno namjerno.

Govoreći za Guardian pod uvjetom anonimnosti, ljekar specijaliziran za liječenje žrtava trovanja kaže da je, prema dostupnim podacima, najvjerojatniji uzrok trovanja mogao biti slab organofosfatni agens.

– Ako se neke od otrovanih učenica jako znoje, prekomjerno luče slinu, povraćaju, imaju hipermotilitet crijeva i proljev, tada je moguće da je napad učinjen korištenjem ovog sredstva. Vjerujem da je motiv trovanja bio uplašiti prosvjednike protiv vlasti u Iranu. Žele se osvetiti učenicama koje su bile pritvorene za vrijeme nedavnih protesta. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *