U Hrvatskoj ulovljen morski pas: “Digao se na barku, vidio sam mu ralje. Bilo je kao u filmu!”

Konobar u rabačkom hotelu Emil Sotler iz Labina u Hrvatskoj, koji se ribolovom bavi od svoje 13 godine, ulovio je kod rta Crna Punta pored Koromačna azju ili kostelja, malog morskog psa teškog oko sedam kilograma.

Ali, u istom ribolovu dogodilo se nešto mnogo strašnije – susret s mnogo većim morskim psom modruljem, prepričava Sotler.

“Najčešće lovim kod Crne Punte i Ravni. Dok sam imao batanu lovio sam kod Osora, Unija, Cresa i Lošinja, ali kada je smrtno u ribolovu nastradao moj prijatelj Adam Vlačić, prodao sam batanu i ostavio se neko vrijeme ribolova.

Sada imam Istranku i s njom odlazim u ribolov na parangal, ovdje bliže. Prije ovog ulova imao sam ja i veće ulove, ali nisam s njima izlazio u javnost. Prije 8-9 godina ulovio sam ugora od 31 kilogram i 60 grama, ulovio sam i goluba od 18 kila, raže od 6-7 kilograma”, kaže Sotler.

Dodaje da je tog dana, kada je ulovio malog morskog psa, bilo lijepo vrijeme, malo valovito, idealno za loviti raže, piše Glas Istre.

“Išao sam loviti parangalom. Ulovio sam najprije jednu ražu a zatim kokota. Odjednom sam osjetio jak trzaj, nikad takav. Pitao sam se što je to, možda tuna, ali tuna neće ići na parangal. Kad sam digao i vidio što sam ulovio – malo sam se uplašio. Bio je to morski pas. Međutim, odjednom je iz mora izronio još jedan, veliki morski pas, modrulj od oko 2,5 metra.

Digao se gore na barku, vidio sam mu ralje. Bilo je kao u filmu! Barka je duga četiri metra i 99 centimetra i on ju je dobro zaljuljao. Udario je repom i pomaknuo motor kao od šale, kao da je kutija šibica. Srećom je motor bio dobro vezan pa nije pao u more. Srce mi je ušlo u pete, pitao sam se što bi bilo da sam ja pao u more. Srećom, imam nekakvog iskustva i barka je dovoljno visoka. Modrulj je napravio dva kruga oko moje barke i onda nestao u dubinu, kaže Sotler, dodavši da je sreća da mu se na parangal nije zakačio modrulj, jer tko zna što bi se dogodilo u barci”, naveo je Sotler.

Svoj ulov, malog morskog psa, azju ili kostelja, pripremio je na istarski brodet, a ostatak bijelog mesa na pariški.

“Poznavajući ribu moram reći da nema kvalitetnije od morskog psa. Bolja je od brancina, raže i zubatca”, zaključio je Sotler. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *