U Hrvatskoj letovi unutar Šengena od danas bez graničnih kontrola

Kontrole na unutarnjim zračnim granicama ukidaju se od nedjelje 26. marta, što je i početak ljetnog reda letenja, temeljem Odluke Vijeća EU kojom je Republika Hrvatska 1. januara 2023. postala članica Šengenskog područja i ukinute su kontrole osoba na unutarnjim kopnenim i morskim granicama, javlja Hina.

Devet aerodroma za početak

S današnjim danom devet međunarodnih aerodroma u Hrvatskoj započinje s punom primjenom Šengenske pravne stečevine, a radi se o međunarodnim zračnim lukama u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču u kojima se nad putnicima u unutarnjim letovima, odnosno letovima unutar šengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola, saopćeno je u nedjelju iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Značaj i važnost primjene šengenskih pravila u zračnom prometu vjerno dočaravaju podaci prema kojima od ukupnog broja putnika u zračnom prometu, u prosjeku 70 posto će biti putnici unutar Šengena, a 30 posto izvan tog prostora. Izuzetak u tom smislu je Zračna luka Dubrovnik u kojoj će u prosjeku omjer šengenskih i nešengenskih putnika biti podjednak, odnosno 50:50 posto. Primjena šengenskih pravila u zračnim lukama u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije, ističe se u saopćenju.

Implementacija svih tranzicijskih planova

Potpunom primjenom Šengenske pravne stečevine u zračnom prometu, na svim zračnim lukama RH bit će implementirani svi tranzicijski planovi i obavljene sve potrebne infrastrukturne prilagodbe u cilju definiranja tokova putnika, odnosno odvajanja šengen i non-šengen letova, prenosi Hina.

Upravo u tijeku turističke sezone očekuje se povećanje broja dolaska putnika u RH, a ukidanje granične kontrole na unutarnjim letovima utjecat će na ubrzani i olakšani prolazak preko zračnih luka bez zadržavanja, što će značajno povećati interes turista za dolazak u RH zračnim putem odnosno njihovo putničko iskustvo učiniti još ugodnijim, stoji u saopćenju.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *