U Gradačcu otvoren prvi Sajam šumarstva na području jugoistočne Evrope

Osnovna zamisao sajma je susret proizvođača mašina za šumarstvo i privrednih subjekata koji eksploatišu i obrađuju drvo u svim fazama

0
147
Otvaranje Sajma šumarstva u Gradačcu (Foto: Press TK)

Prvi međunarodni sajam šumarstva i šumarskih strojeva LIGNUM EXPO – LEB 2022 u Gradačcu otvorio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Emir Begić, prvu manifestaciju izložbeno – prodajnog karaktera sa prezentacijom rada mašina na samom sajmištu.

Osnovna zamisao sajma je susret proizvođača mašina za šumarstvo i privrednih subjekata koji eksploatišu i obrađuju drvo u svim fazama, radi razmjene iskustava i potencijalne buduće saradnje, kao i prodavača specijalističke opreme za radnike u šumarstvu.

Prema mišljenju ministra Begića ovakvi sajmovi su prilika da se promoviše šumarska industrija  ali i određeni lokalitet.

„Ovo je sajam prvi ovakve vrste u BiH i idealna prilika da promovišemo potencijale koje imamo u našim šumama, na način da te šume adekvatno i na zadovoljavajući način koristimo bez ikakvog štetnog uticaja po okoliš – naglasio je ministar Begić.

Tokom tri dana, Međunarodni sajam šumarstva i šumarskih strojeva „LIGNUM EXPO – LEB 2022“ zainteresovanima će dati uvid u najnovija dostignuća u oblasti šumarske i drvne industrije, sa posebnim akcentom na značaj zaštite šume i planske eksploatacije, rečeno je na današnjem skupu.

Podjednako bitan doprinos Sajam će dati i povećanju svijesti o zaštiti čovjekove okoline sa aspekta obnovljivih izvora energije, sa naglaskom na drvnu sječku kao biomasu, naglašeno je prilikom otvaranja, saopćilo je Odjeljenje za informiranje TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here