U Gradačcu otvoren prvi Sajam šumarstva na području jugoistočne Evrope

Prvi međunarodni sajam šumarstva i šumarskih strojeva LIGNUM EXPO – LEB 2022 u Gradačcu otvorio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona Emir Begić, prvu manifestaciju izložbeno – prodajnog karaktera sa prezentacijom rada mašina na samom sajmištu.

Osnovna zamisao sajma je susret proizvođača mašina za šumarstvo i privrednih subjekata koji eksploatišu i obrađuju drvo u svim fazama, radi razmjene iskustava i potencijalne buduće saradnje, kao i prodavača specijalističke opreme za radnike u šumarstvu.

Prema mišljenju ministra Begića ovakvi sajmovi su prilika da se promoviše šumarska industrija  ali i određeni lokalitet.

„Ovo je sajam prvi ovakve vrste u BiH i idealna prilika da promovišemo potencijale koje imamo u našim šumama, na način da te šume adekvatno i na zadovoljavajući način koristimo bez ikakvog štetnog uticaja po okoliš – naglasio je ministar Begić.

Tokom tri dana, Međunarodni sajam šumarstva i šumarskih strojeva „LIGNUM EXPO – LEB 2022“ zainteresovanima će dati uvid u najnovija dostignuća u oblasti šumarske i drvne industrije, sa posebnim akcentom na značaj zaštite šume i planske eksploatacije, rečeno je na današnjem skupu.

Podjednako bitan doprinos Sajam će dati i povećanju svijesti o zaštiti čovjekove okoline sa aspekta obnovljivih izvora energije, sa naglaskom na drvnu sječku kao biomasu, naglašeno je prilikom otvaranja, saopćilo je Odjeljenje za informiranje TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *