U Gradačcu otvoren 48. Sajam šljive, izlagači iz regiona

0
441
sajam sliva gradacac
U Gradačcu otvoren 48. sSajam šljive

Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu, čuveni Sajam šljive, 48. po redu počeo je danas u ovom gradu i trajat će tri dana.

Kako je za Klix.ba kazao Ensar Mešanović, direktor Turističke zajednice Gradačac, koja je suorganizator sajma, ove godine imaju izlagače iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

“Imamo 105 izlagača iz svih ovih zemalja, koji predstavljaju šljive, te proizvode iz prehrambene industrije, mehanizaciju i slično. Prvi put na sajmu imamo i izlagače iz Indonezije, koji predstavljaju neke svoje tradicionalne proizvode i hranu, a i ambassador je danas na sajmu”, kazao je Mešanović.

Sajam traje tri dana, a u subotu, najavio je Mešanović, je planirano predstavljanje i turističke ponude Gradačca uz prigodne kulturne sadržaje.

Iako se na sajmu predstavlja određeni broj poljoprivrednika koji uzgajaju šljivu, neki od njih nisu to bili u mogućnosti.

“Ova godina je za nas izuzetno loša, mraz je učinio svoje u proljeće i ostalo nam je možda tek deset posto šljive. Ja sam proteklih godina imao i 40-ak tona godišnje šljive, a ove godine imam otprilike tonu i po. Ovo sada je zaista loše, nadam se da će sljedeća godina biti dosta bolja”, kazao nam je Džemal Ribić, poljoprivrednik iz Čelića koji se godinama bavi uzgojem šljive. (tl, kl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here